Fashion Independence

3/18/2018


To jaro ne a ne přijít. Tak mám pro vás tenhle napůl zimní-jarní outfit. Se silonkami a kabátem to v něčem podobném zvládnete i teď.
Taky mi můžete napsat, jestli se vám moje přešitá a upravená pouzdrová sukně líbí víc nebo ne. Já se do toho asymetrického střihu a kombinace materiálů a barev zamilovala. Třeba nápad pro vás, jak si doma upravit a vylepšit nudnou sukni, která je ale z hezkého materiálu a je jí škoda nenosit. Prostě ustřihnete jednu stranu našikmo a přišijete díl jiné látky, knoflíky navíc jsou už jen stylový detail. Líbila by se mi i přes sladěnou plisovanou sukni.


Tím se pomalu dostávám k tématu, o kterém jsem vám chtěla napsat. Co si vůbec představit pod módní nezávislostí..? O té finanční jste už možná něco četli, ale módní? Povím vám, co tenhle pojem představuje pro mě a proč je fajn o tom začít alespoň trochu přemýšlet podobně.

Cítím se nezávislá a to i přesto, že žiju ve světě plného reklam, newsletterů, komunikace na soc. sítích, apod. A to i přesto, že mě móda neskutečně baví, mám pocit, že na ní nejsem závislá. Sleduji trendy a spousta z nich se mi líbí, ale nemám nutkání všechno vlastnit hned a okamžitě. Nebolí mě u srdce, že je zrovna sezóna obřích mega tenisek a já nevlastním ani jedny. Nechává mě to chladnou. Nemám potřebu kopírovat něčí styl, i když se mi moc líbí. Naopak si nechám v hlavě dobře rozležet, jestli za danou věc utratit své vydělané peníze. Jestli mi nový svetr nebo boty skutečně přinesou to, co od koupě očekávám. Proto taky nedělám impulsivní nákupy, mnohem raději si něco ušiju, nebo šmejdím v second handech. A mám z toho větší radost, než když si koupím něco nového z konfekce. 


Když se totiž vyznáte více v materiálech, jejich složení a šití vám není cizí, zjistíte na druhý pohled, že ty trendy kousky na věšáku za to vůbec nestojí. Tak je u mě naprosto běžné, že na vysněný šedý kabát čekám 2 roky, než ho objevím třeba na Ebayi. Ale je to přesně ON, dokonalý, ze skvělého materiálu, nadčasový a v jednoduchém střihu. Prostě nositelný kousek, u kterého 100% vím, že mi zůstane několik dalších let. Tohle je podle mě ta nezávislost. Neplním skříni fast fashion, která vyjde z módy dřív než uklidíte zimní věci. 


Jsem v hledání těch perfektních kousků trpělivá. Třeba příklad...takové Gucci loafers. Jsou dokonalé sami o sobě, mají klasický tvar a nadčasový design, ale upřímně, stojí mi za to za ně dát tolik? Naštěstí ne, protože existuje alespoň pár jiných značek, které umí stejně dobré kousky za mnohem přijatelnější cenu. A o tom to je. Chci to nejlepší možné, nej kombinaci kvalita/cena, jedině to mi dává smysl. 

A zpátky k těm trendům. Neříkám, že mě nikdy neovlivňují, že na mě reklama vůbec nikdy nepůsobí. Nejsem ale ovce, která musí mít zrovna všechno, co je aktuální. Když totiž konečně najdete svůj osobní styl, jdou trendy více stranou. Najednou začnete přemýšlet o tom, co vám skutečně sedne a sluší a v čem se cítíte dobře. A stanete se nezávislí. U mě ve skříni objevíte kousky, které mám opravdu dlouho. Černé kozačky, které nosím asi pátým rokem a mají nestárnoucí tvar, kabát Max Mara, který má dokonalý střih a budou ho po mě dědit, kašmírové svetry, které při správné péči vypadají jak nové. Mohla bych takhle dál pokračovat...


Jak podobné myšlení zavést u sebe? Udělejte revizi všeho, co máte doma v šatně nebo ve skříni. Uvědomte si a klidně si to sepište na papír, co vystihuje váš osobní styl. V čem se cítíte dobře, pohodlně i stylově. Pokud máte v práci jasný dress code, co musíte bezpodmínečně mít na ramínkách, apod. Pak se znovu podívejte na obsah vašich skříní a třiďte. Co ponechat? Kousky z kvalitních materiálů, které mají jednoduché a dobře sedící střihy a prostě vám sluší. Na takovém saku, klasickém trenčkotu nebo bílé košili není poznat, jestli ji máte novou nebo již několik let, pokud nemají nějakou vadu na kvalitě. 


Nedělejte kompromisy. Když víte, že jediné džíny, které vám skutečně padnou, jsou Levisky, jděte do nich. Ale to neznamená, že je musíte kupovat přímo v brandové prodejně, klidně se poohlédněte po těch z druhé ruky. Nebo boty. Na co mít doma tunu párů nehezkých koženkových bot, které po pár nošeních vypadají na vyřazení, když by stačilo mít v zásobě jen pár základních variant z kůže. Drobný šrám natřete krémem a  jsou jak nové. Nekupujte věci, které nejsou to pravé, nesedí vám, mají mačkavý materiál, chytají chlupy, jsou z umělotiny, apod. Dokonale vypadají jen teď a max. na ramínku. Hedvábný šifon nebo pravá vlna či kašmír budou ve srovnání s jejich napodoběninami vypadat vždycky o něco hůře. 

Další bod. Neutrácím za kvalitu víc než musím. Své kašmírové svetry nakupuji většinou z druhé ruky. Alespoň vím, že jde o prvotřídní kašmír, který už přežil nějaké to praní bez chybičky. Ono si totiž nemůžete být dneska jistí ničím, co se píše na cedulce se složením. Když si třeba vybírám šaty nebo kalhoty, u kterých třeba nechci, aby se mi mačkaly, zkusím jednoduchý test. Vezmu kus látky do dlaně a pevně stisknu, když je látka celá pomuchlaná, nechat a nebrat!


Nedělejte impulsivní nákupy, nevzejde z nic nic dobrého. Když máte možnost, daný kousek si zarezervujte a doma si zkuste v hlavě nebo reálně sestavit několik outfitů. Když zjistíte, že vám  nová věc suprově zapadne do vašeho stylu, prostě se pro ní vraťte. Je to sice zdlouhavější proces, ale ušetří vám peníze a někdy i spoustu místa ve skříni. Když jste v cizině, tak si nákupy plánujte dopředu. Všechny obchody i ty menší už dneska mají min. FB stránky nebo webovky. Tak si dopředu vyberte, kam pro co zajít a na místě budete mít jasnější a lehčí rozhodování, do čeho investovat. A když mluvím o nákupech oblečení a doplňků, každá taková koupě by v podstatě měla být takovou investicí do vašeho stylu. I když jde o spotřební zboží, pokud si vyberete super materiály, střih a styl, bude vám sloužit víc, než jeden rok. Skutečně!


Jak zůstat trendy, i když nekupujete každý měsíc něco nového? Budu upřímná, tohle si nezajistíte hned. Musíte nejdřív stavět na pevných základech, a tím je hlavně najít svůj vlastní styl. Když ho máte, začnete si konečně vybírat. Nenecháte si vnutit to první, na co jste v obchodě narazily. Když máte v malíku tohle, začnete postupně sbírat základy vašeho šatníku. Každý je má jiné. U mě je to třeba semišový křivák, pár roláků, šedý kabát, kotníčkové kozačky, pár dobře střižených džínů, ramínkové šaty, atd...Když máte sestavený takový základ, můžete teprve začít dělat tu trendy nástavbu. To znamená, že si čas od času basic výbavu doplníte něčím novým. Chybí vám jarní bunda nebo kabát, tak hledejte třeba suprově střižený trenčkot. A že jich ne Ebayi, Etsy nebo Vestiare Collective najdete.


Trendou nejsou jen o nových kouscích. Jeden příklad. Když byly v kurzu perlové džíny, nekoupila jsem si ani jedny. Místo toho jsem si z Etsy objednala našívací perly a vyrobila si jedny takové v podstatě za hubičku. Výsledek jsem vám ukazovala v outfitu tady a tady. A takhle můžete přemýšlet nad všemi aktuálními styly, které teď frčí. Není potřeba mít vše nově, někdy vám stačí jen zručnost a trocha času. To platí i pro věci, které moc nenosíte a šly by nějak vylepšit. Kalhoty se dají zkrátit, proděravět, zúžit, nebo ustřihnout na kraťasy, apod. Z košile se dá vyrobit super off shoulder top, z šatů sukně. A pokud šít a upravovat neumíte, vemte to buď jako svou novou challenge a zkuste si to na něčem, co vás nebude mrzet, nebo poproste kamarádky (mě prosím ne :D) nebo šikovnou švadlenu. 


To jsem se zase nechala unést a rozepsala se :D Ale jak vidíte, tohle téma je pořád aktuální a pro mě důležité se k němu vracet. Přemýšlejme o móde víc komplexně. Přemýšlejme více o kvalitě a hledejte váš styl. Já se tak těším, až budou ty naše nudné ulice plné černých kabátů, vytahaných džín, koženkových bot, polyesterových svetrů, Guess a MK kabelek konečně vystřídané padnoucími střihy, nemačkavými přírodními materiály a osobním stylem, který každému padne. Těším se, až budeme mít u nás více originálních značek a až na tom budeme finančně všichni tak dobře, že si raději koupíme kvalitní vlněný kabát (třeba od české značky) než jeho umělou variantu v Zaře a H&M. A když už jsem u těch konfekčních značek, i tam se dá vybírat, když víte, po čem sáhnout. Třeba tenhle svetr je sice H&M, ale s vlnou a kašmírem, což poznám už i bez té cedulky :)

H&M turtleneck , vintage + DIY wool skirt, Mango suede boots, Mum-ray fanny pack, Rosefield (24time.cz) watch, Elizabeth Contal bracelet 

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Moc hezký outfit. Takový podzimní. Mám ráda hnědou a tyto vzory. Mívala jsem podobnou vlněnou sukni, ale asi už ji nemám. Tady se mi potvrzuje, že bych věci vyhazovat neměla. Mohla jsem ji přešít na asymetrickou sukni.
    Opět hezký článek a vše, co píšeš, je mi přirozené a takto to provozuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To právě nevyhazuj. Ty klasické vzory se pořád opakují, sice v modernějších tvarech, ale taková Burberry kostka, tvíd, pepito a další nikdy nevyjdou z módy. :)

      Vymazat
  2. skvelý článok :) som vo fáze, že sa snažím zmeniť šatník práve podľa takýchto zásad ;)

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost. Už je na čase rozbít tu běžnou uniformu. To je hlavní, čeho si všímám v zahraničí. Tam se neboí najít a nosit svůj vlastní styl a nemusí to být vždycky něco mega výrazného, ale prostě outfity poskládané od značek, které neznám a z kousků, které sedí a jsou ze zajímavých materiálů.

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images