Hair story

5/23/2018


Když jsem přemýšlela, co zase moudrého bych vám k článku napsala, abyste nemusely číst ty nudné popisky, co mám na sobě (oči máte), tak jsem si vzpomněla, že jsem vám nakonec nedala vědět, jak je to s těmi mými vlasy... 


Kdo mě sleduje, tak ví, že mi zhruba před rokem a půl začaly padat vlasy po vysazení antikoncepce. A nejsou to moc hezké vzpomínky, když žijete ode de ke dni a neustále za sebou necháváte chumel vlasů. Každý den se bojíte do nich sáhnout a každý den doufáte, že se to zlepší. A tak neváháte zkoušet všechno možné, jen aby to padání přestalo. Já se v té době začala zajímat o to, co všechno ty naše ženské hormony mají na starosti a jakým způsobem ovlivnit jejich hladinu.

Byla jsem u doktorky na krvi a testy samozřejmě vyšly v normálu. To ale nehovoří nic o tom, jestli je to v normálu pro vás, protože svoje tělo neošálíte. A tabulky prostě nejde napasovat na všechny. Když tělu něco chybí, dá vám to prostě vědět. Pokud řešíte stejné hormonální příčiny jako já, vygooglete si fytohormony. Jsou to látky, které se v v těle umí přeměnit na ženské hormony. Obsahují je bylinky, rostliny, zelenina, sója, ryby, atd. Je toho hodně. A taky dost čajů a přípravků, které je v nějaké formě obsahují.

Ale zpátky k vlasům...co mi pomohlo..? I když jsem zkoušela přírodní preparáty, vodičky, čaje, brala jsem vitamíny, vlasové kapse, šetrně myla a nebarvila více než rok, jediné co pomohlo, byl čas. Vydržet a přečkat to. Prvních pár měsíců jsem nosila jen zamotaný drdol, abych si do vlasů nesahala a nevytahovala jeden vlas za druhým. Česala jsem se jen ráno a vlasy myla přírodním mýdlem nebo šampóny na oslabené vlasy a to max. 2x týdně. Častěji jsem to nedávala. Bála jsem se, aby mi na té hlavě něco zůstalo. Byla jsem v tomhle období zoufalá a tolik probrečených chvil před zrcadlem, to nechtějte zažít. 

Někdo by to na mém místě vůbec neřešil, ale vemte v potaz to, že jsem odmalička měla jemné vlasy a hlavně málo. Hollywoodský objem se u mě nikdy nekonal a střih podle vysněné celebrity jsem u kadeřníka raději ani nikdy nezkoušela. Věděla jsem dopředu, že by to byl marný pokus se smutným koncem. Byla jsem ráda, že i tak se z nich dal vytvořit nějaký slušivý střih a smířila jsem s tím, co mi nadělila příroda, pak ale přišlo tohle a svět se zhroutil... alespoň pro mě v tu chvíli. Možná by vás napadlo, proč jsem si nikdy nenechala přidělat vlasy. Tak za prvé, je to psychický polštář, o který můžete časem přijít a toho se pak bojíte jako čert. pro mě je prostě lepší naučit se mít ráda i s těmi nedokonalostmi, protože si buduji zdravé sebevědomí. A za druhé, tahle metoda není vhodná pro všechny. Už vůbec ne pro jemné oslabené nebo padající vlasy. Tím si ty své vlastní můžete ještě mnohonásobně poškodit a nadělat větší neplechu. 

Světlým bodem pro mě byla návštěva trichologa, který mi potvrdil, že nové vlasy mi rostou a ty staré prostě vypadají, i když na sebe napatlám cokoliv. A měl pravdu. Pokud vás postihne padání z důvodu hormonální nerovnováhy, musíte tomu prostě dát čas. Antikoncepce uměle prodlužuje život vlasu a tak vám po jejím vysazení vypadají ty, co byste na hlavě již dávno neměly mít. Jen to dají vědět takhle najednou. A pak se tělo dává do pořádku z toho, že musí samo začít produkovat hormony, které mají vliv i na trávení, svalovou hmotu, atd., takže je celkem logické, že vlasy jsou to poslední, o co se začne váš organismus starat. Nejsou prostě důležité k přežití. Proto se můžete ládovat vitamíny jak chcete, ale do vlasů se toho dostane jen zlomek. Vzpomeňte si na to, že růst vlasů je u žen přirozený a že i když vám vlasy vypadnou, 100% vám zase narostou. Jen bude nějakou dobu trvat, než budou mít zase svou původní délku. U mě to bude bude celkem trvak tak 3 roky, délky mám pořád řídké, ale u hlavy už mám těch vlasů asi tak stejně jako před padáním.

Jestli prožíváte něco podobného, nezoufejte. Snažte se soustředit na jiné aktivity, než vystávání před zrcadlem. Myslete na pozitivní věci. On ten stres vám v tomhle nepomůže, spíše zpomalí celý ten uzdravovací proces. 

A až bude líp a bude po všem, odměňte se návštěvou kadeřníka, který umí pečovat o vlasy šetrně. Já se bála kamkoliv zajít, ale ty moje šediny už se nedaly přehlédnout. Naštěstí jsem dostala tip od kamarádky na Hairtrend, o kterém jsem vám psala už tady. Stačil jemný přeliv, zastřihnout suché konce, oživit Olaplexem, navlnit a mám účes, se kterým si připadám skvěle. Asi si umíte představit ten pocit, kdy je tohle všechno jen minulost a vy si zase můžete užívat své vlasy a nebát se o ně. Takže se zase vracím ke svému rčení, které je prostě pravda pravdoucí, když nejde o život, nejde o nic. A tak se tímhle snažím víc řídit, protože ten stres za to nakonec vůbec nestál. Teď je z toho jen jedno špatné období, které ve skutečnosti neznamená nic. Přátelé kvůli vlasům neztratíte, lásku, čtenáře na blogu nebo followery na sítích taky ne. A pokud ano, tak jsou povrchní  a nestojí za to. 

DIY + Zara denim jacket, Zara pleated skirt, HM lace top, Nila french basket, Forever 21 sandals
ph. Terezka

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Odpovědi
    1. No právě, dokud se to nepřihodí, není potřeba se tím asi nijak dopředu trápit a panikařit. Naštěstí tyhle následky jsou individuální. Někomu to nezpůsobí vůbec nic...

      Vymazat
  2. Kdyby jsi se o tom nezmínila, tak to ani nevím. Přijdeš mi pořád stejně krásná. Nejvíc se mi líbí tvůj úsměv s tvými krásnými outfity... Ostatní je bonus.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Marti, tebe si předepíšu jako terapii. Ženský by se měly častěji mezi sebou podporovat a říkat hezké věci, myslím, že to děláme málo a jak by to pomohlo všem :)

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images