Život s ekzémem

5/30/2018


Trochu si tu dneska ulevím, pokud se nebudete zlobit...

Povím vám jedno, život s ekzémem je hodně naprd. Vážně, dost vás to omezí a je to běh na dlouhou trať. Když jsem na obličeji pozorovala první příznaky, že to nebudou jen nějaké obvyklé pupínky, které se sem tam vyrojí, byl to první důvod proč pouvažovat přestat brát antikoncepci. To jsem ale ještě netušila jak to rozhází moje tělo a co to s sebou nese za následky. Odnesly to jak vlasy, které jsou naštěstí asi už v pohodě, tak hlavně pleť, se kterou se celou tu dobu trápím a to jsou dva roky zpět.

Nejdřív jsem si prošla růžovkou, která kromě typického zčervenání má i druhý efekt a tím jsou pupínky, kterých se těžko zbavujete. První kožní jsem navštívila jen jednou, ta neměla snahu se na mě ani skoro podívat, jen mi dala papír se seznamem věcí, co všechno nesmím a čemu se mám vyhýbat. Ten druhý už byl o dost lepší, protože se snažil můj problém řešit individuálně. Brala jsem nějaká lehčí antibiotika, pak různé mastičky, ale nic, po čem by to zmizelo definitivně. Dokonce jsem absolvovala několika měsíční docházení na světelnou terapii, která se doporučuje na lupénku, atopický ekzém a další kožní problémy. Na mě to nefungovalo, ale na kamarádku s lupénkou to zabralo, takže nemůžu 100% říct, že to nic nedělá. Je potřeba si to zkusit.

Nakonec jsem si přes Známý lékař našla super kožní na Dejvicích a ta mě zbavila růžovky. Jenže mě čekala poté letní dovolená v Itálii a já si naivně myslela, že mám po všem. Silné sluneční paprsky, slaná voda a pot, kterému se nevyhnete, ale udělá své. Vrátila jsem se s popáleninami od sluníčka na bradě a doufala, že to vyřeším mastičkami, které jsem měla doma po ruce. Jedna zkušená rada, v tomhle případě nečekejte a jděte ke kožní hned...Tohle jen tak nezmizí. Já se k ní dostala až po dvou týdnech, kdy se mi ošklivá vyrážka rozlezla po tvářích až na čelo a hlavně svěděla. 

Ekzém je nejhorší v tom, že vás omezí, ale vy potřebujete normálně fungovat. V obličeji je to dost viditelné a makeup vás nezachrání, protě to nepřehlédnete. Nejhorší je s tímhle problémem muset chodit mezi lidi a navíc sedět v těch klimatizovaných kancelářích, které tomu neprospívají už vůbec. Když bylo nejhorší stádium, kožní mi řekla, že mám tu pleť přepečovanou a musím ji nechat v klidu dát do pořádku. Předepsala mi jen dvě věci, vodičku a mast a to mělo být všechno, čí jsem pleť měla mazat. Žádné jiné krémy, séra, nebo tonika. Ty by pokožku mohly ještě více rozdráždit. Když trpíte ekzémem, jde vlastně o přehnanou reakci kůže a je potřeba jí zase nechat dát do rovnováhy. Zkušený kožní lékaž už by měl z praxe vědět, co vám předepsat. Popálení a hrozný ekzém se do dvou týdnů vyléčil a ten rozdíl byl neskutečný...

A tady by mohl být možná konec článku, ale jak jsem psala na začátku, je to běh na dlohou trať. Sice jsem si vyléčila to spálení od sluníčka, ale pupínky nezmizely. Tentokrát se jednalo už o jiný problém, periorální dermatiditu. Co jsem si o tomhle problému zjišťovala informace, tak jím trpí celkem dost lidí. Objevuje se právě na obličeji kolem úst, kde mám největší ložisko i já. Nevím, jestli si dokážete představit, jaká je to otrava se neustále líčit, abyste mohli mezi lidi. Já bych tak strašně chtěla mít pokožku bez pupínků, jizviček a červených míst, ale bohužel :(

Co může být příčinou? Dost často právě hormonální nerovnováha, která se může projevovat i takto. Kožní mi poradila vyhýbat se i alergenům v jídle, protože kožní problémy převážně začínají ve střevech. Vnitřní mikrozáněty pak někdy vyústí i na povrch a dělá to tuhle neplechu. Nejím tedy pečivo, omezila jsem dost mléčné výrobky, sladkosti, neměla bych ani luštěniny, sóju nebo ořechy a citrusy. Neměla bych kvůli tomu chodit ani do sauny, chlorovaná voda v bazénech nebo slaná v moři tomu taky moc neprospívá. Sport a pocení už vůbec ne. A pokud možno nepít a nejíst horká jídla, která ohřívají tělo a napomáhají ke množení zánětlivých buněk. Je toho celkem dost, čemu by se člověk měl vyhýbat, ale je potřeba si to na sobě ozkoušet a otestovat vylučovací metodou, zda to  má nějaký vliv na zhoršení problémů nebo ne. Já takhle přišla i na to, že mi na pleť nedělá nejlépe sojovka k sushi nebo balzamikový ocet v salátu. Hned druhý den mi vyskákalo hněkolik dalších pupínků. Ideálně si to někam sepisovat do notýsku, co jíte a co používáte za kosmetiku a při problémech zkusit postupně vyřazovat to či ono.

V touze po hezké a hlavně zdravé pleti, jsem byla i na laseru Smoothbeen o které vám napíšu zase někdy příště, protože chci ještě počkat, zda to bude mít nějaký efekt 3 ošetřeních. Jinak se mi v hojení osvědčila skvěle přírodní konopná kosmetika Hemptouch, kupovala jsem ji na Gravitas. Doporučuju. Dokonce jsem si myslela, že už tenhle boj mám zdárně za sebou. Jenže jsem si šla minulý víkend podvečer zaběhat, jindy nechodím kvůli světlu, namazaná tradičně padesátkou faktorem, ale nestačilo to. Přes noc se mi na obličeji objevila hrozná kopřivka. Přesně to samé, co jsem si minulý rok dovezla z Itálie. Takže začínám tohle kolečko zase na novo. Není to k pláči..? 

Na mém IG jsem se vás ptala, zda máte nějaké tipy, které vám pomáhají v přecitlivělosti na sluníčko, nebo cokoliv, co vám zmírnilo projevy. Budu ráda za všechny vaše tipy. Jakmile mi něco zabere, určitě se s vámi o to podělím. Měla jsem v plánu vám sem sepsat, co všechno mi dalo pleť dohromady předtím, než jsem se spálila od sluníčka, ale s tímhle to bohužel musí ještě počkat. Až mě někde venku potkáte, nedivte se, že jsem celá osypaná a mám hrozný makeup, nejde to jinak. Pro nás všechny ekzematiky snad jen poslední pozitivní slova, ono to jednou přejde, nesmíme se vzdávat, musíme prostě hledat, co nám pomůže a zabere: )

Já si tuhle větu budu teď zase opakovat každé ráno. On ten stres totiž ničemu nepomáhá. Budu vás informovat postupně o průběhu, pokud vás tohle téma zajímá...

DIY dres and funny bag, Topshop sandals, MJ watch, Tlustý leather work bracelet

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Jani, sice nemám takové problémy jako ty, ale s ekzémem se potýkám taky. Vyzkoušela jsem ledasco a je to tak, že co na jednoho skvěle funguje na jiného vůbec. Je to běh na dlouhou trať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi povídej, jen škoda, že nejsou ti kožní všichni tak důkladní a nejdou do hloubky. Člověk pak běhá od jednoho lékaře k druhému, než mu nějký skutečně pomůže a stráví tím dost času.

      Vymazat
  2. Jani, sice nemám ekzém, ale spoustu let se potýkám s akné, je to strašně stresující, ráno se vzbudit a se strachem, co se zase kde vyrojilo kouknout do zrcadla. Dalo by se říct, že teď po mnoha letech jsem už v pohodě, sem tam jeden, dva pupínky, ale byl to boj, najít co mi vyhovuje z kosmetiky (Dermatherm) a co bych neměla jíst. U mě to taky byly mléčné výrobky, paprika, citrusy, přemíra uzenin, pečivo, a taky stres. Hodně mi pomohl kontryhel na srovnání hormonů, pohyb a hodně vody. Ale stejně musím přiznat, že ta psychika je nalomená, kdo to nezažil, nepochopí, jako kozorožka, která je vyloženě "pečlivka" je to o to horší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, úplně mi mluvíš z duše. Tím horší, jak se na nás ze všech stran valí ta dokonalost. Přitom dost holek za těmi upravenými fotkami má stejné problémy jak my dvě. Kdyby se o tom častěji mluvilo, možná bychom snadněji sdílely naše zkušenosti, tipy a taky trochu té podpory a pochopení od okolí, která je někdy potřeba. Je dobře, že už to áš za sebou.

      Vymazat
    2. Obavam se, ze nas peclivky (a kozorozky zvlast) ty ekzemy trapi dost casto. Proc? Prave kvuli te peclivosti, resp. potrebe byt stale dokonale, perfektni, na vysi, nedat nikomu najevo, ze treba uvnitr nas neco trapi, ze si nejsme jiste, ze nejradeji bychom kolikrat vybouchly, ale drzime se zpatky, protoze se to od nas jaksi ceka.. Ja se s vyrazkami ruzne po tele trapim cely zivot; nejhorsi bylo akne, od 11 let v silene forme az donedavna - pak jsem odhalila intoleranci na nektere potraviny a dik diete se to zlepsilo o 99%. Atopicky ekzem na rukou mi presel sam po maturite. Zato v dospelem veku me zacalo trapit pro zmenu padani vlasu a svedivost skalpu, ktere se vraci ve stresovych obdobich. No a uporna sucha vyrazka kolem koutku ust (neni to perioralni dermatitida), ale na tu vetsinou vyzraju potiranim jablecnym octem.. Holt to nase citlive ego si musi stale hledat nejaky zpusob, jak nam ukazat, ze tudy cesta nevede, abychom se uplne neodrovnaly samy.

      Vymazat
    3. Psychika je mocná, to je třeba i důvod, proč už nejsem v zaměstnání. Dost na mě dopadal vnitřně stres. Doma mě už znají, takže to nešlo schovat, ale navenek, jak píšeš, nebylo vidět žádné trápení. A proto, že nechci být nemocná, strhaná a vrásčitá, jdu raději svou šťastnější cestou. Teď se ještě nezastavovat na blbostma, které za to nestojí a bude to úplně super :)

      Vymazat
  3. Článek jsem nečetla, přiznám se, ale teda jako ty fotky!!! Pecka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty lenochu jeden :D Já vím, že tohle není tvoje téma, protože si s tím nikdy neměla problém, ale zase mě třeba u tebe baví, že se nebojíš přiznat ty svoje komplexy (netuším, jestli je tak vnímáš), ale prostě ukázat světu, že každý má své nedokonalosti a není potřeba se s nimi schovávat, ale naopak proti nim bojovat, když to jde. A děkuju, mám šikovnou kamarádku, která mě sem konečně vytáhla. Já už chtěla na mostě fotit tolikrát...

      Vymazat
    2. To protože mě štve ta insta přetvářka, však víš :-)

      Vymazat
    3. Vím, vždy't já o tom mluvím taky skoro pořád...

      Vymazat
  4. Každý se potýká s něčím. Moc ti přeji ať tě to netrápí. Nic na tobě není nikdy vidět. Vždy ti to moc sluší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, to je tím, že se líčím, ale šťastná z toho nejsem, protože bych byla mnohem radši se zdravě vypadajícím pletí a nemuset to nijak zakrývat. Bohužel moje sebevědomí to zadím bez makeupu nedává, necítila bych se dobře.

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images