Tipy na svatební místa v ČR

2/25/2019


30 tipů na svatební místa, která mě zaujala a zároveň ještě spostu dalších na ty pražská, která najdete na konci článku.
Tenhle obsah jsem chtěla sepsat už hodně dlouho, ale protože vím, že mi taky zabere hodně času, pořád jsem to odsouvala. Konečně jsem se k tomu ale dokopala, a tak pro vás mám tipy na svatební místa včetně cen, protože to je podle mě při výběru jeden z těch nejdůležitějších faktorů. Tedy ve většině případů u míst, na které jsem psala poptávku a dostala od nich zpátky ceník.

Možná to dost z vás usnadní volbu, protože nebudete jako já obepisovat spoustu lokalit, abyste se dozvěděli, že je to mimo váš rozpočet. Ceny jsou platné pro letošní rok, každoročně se navyšují, takže na na ten další počítejte o pár procent výš. Jestli již zvažujete svatbu, nebo víte, že je to na spadnutí, klidně neváhejte si na některá místa napsat i dopředu. Když jsem já minulý rok v srpnu po zasnoubení začala řešit lokaci, tak již v té době byla některá místa na letošní svatbu plná. 

Na Stodolci (Chřibská, České Švýcarsko)
Několikrát jsme byli Na Stodolci na jídle a vaří tu naprosto skvěle, v létě je tu neustále plno a některé večery se tu bez rezervace nenajíte. Proto mi přišlo na mysl, že by tu v té krásné přírodě, rozlehlými loukami, výhledy na kopce a skvělou kuchyní bylo skvělé. Mají tu totiž několik pokojů, kde ubytujete až 40 lidí s 6 přistýlkami. Mají tu dokonce parádní stodolu Tyjátr s barem, kde se může konat hostina pod střechou a večer párty. Hostina začíná na 2500 za osobu při 40 hostech a rozpočtení 400 nápojů (tzn. 10 na osobu). Při větším počtu hostů pak cena na osobu klesá. K nákladů si samozřejmě připočítejte pronájem za pokoje. Co mě nakonec odradilo byla laxní komunikace, než jsem obdržela odpověď s příslibem, že mi dají v půlce září vědět, byl konec října. Tak trochu to na mě dělalo dojem, že svatby tu moc neradi dělají, ale protože je to dobrý byznys, tak to i přes všechny starosti, které to s sebou přináší, nakonec udělají. Ale třeba jste tam nějakou svatbu zažili a máte jinou zkušenost. Já si sem raději zajdu na to jídlo :)

Krásná samota (Horní Chřibská, České Švýcarsko)
Byli jsme tady letos poprvé a to místo nás učarovalo. Krásný dům úplně stranou od sousedních s výhledem na lesy a louky. Mají jen pár pokojů, ale jeden svatební s volně stojící vanou, to miluju. Ty jejich domácí snídaně nemají chybu. Ale jinak tu nevaří, jde o rodinný penzion s útulnou atmosférou. Mladí manželé tu vedou hodiny jógy a k dispozici tu máte i saunu, která přijde vhod v zimních měsících. Na svatební hostinu je možné zajistit stáj na pozemku a užít si raut hezky venku na vzduchu. Cenu za pronájem místa na svatbu vám nepovím, nezjišťovala jsem ji, protože tou dobou, kdy jsme to u nich objevili už jsme to naše měli zarezervované.

Krásný zámek poblíž Mladé Boleslavy, takže od Prahy ještě v dobré vzdálenosti. Ubytují tu v 15 pokojích až 33 hostů, počítejte však s cenou 90 tis. Kč jen za pokoje. Obřad můžete absolvovat ve vyzdobené kapli Korunování Panny Marie, kde to bude mít určitě neskutečnou atmosféru, nebo využít zákoutí zámku a mít obřad pod širým nebem. Hostinu vám uspořádají ve velkém sálu, který je bývalou stodolou až pro 200 hostů nebo v zámecké špejcharu do 60 hostů. Pro večerní párty pak můžete zvolit přístřešek ve vnitřním dvoru. Pár čísel z kalkulace pro svatbu o 40 hostech. Obřad v kapli 5000 Kč, pronájem místa na hostinu 35 tis. Kč a třeba 4-chodové menu na osobu za 750 Kč. Celkem by vás k částce za ubytování včetně jídla  a nápojů a pronájmu stála svatba navíc přes 165 tis. Kč (pro 40 lidí). Za mě tedy trochu nereálná částka, ale pokud neřešíte rozpočet, můžete to tu mít v den D celé pro sebe a cítit se tak trochu jako ta pricezna ze zámku.

Salabka (Praha, Trója)
Jedno z mála pražský míst s kouskem zeleně, vinicemi a zahradami v Praze. Jestli máte rádi vinici na sv. Kláře v Tróje, mohlo by se vám tu líbit. Obřad ve vinici s výhledem do krajiny má svoje kouzlo a alespoň kvůli lásce k vínu nemusíte jezdit daleko. V nabídce mají i možnost degustace vín. Počítejte ale s pražskými cenami. Pokud budete mít svatbu pro více než 30 lidí, je nutno zarezervovat celou restauraci s min. útratou 180 tis. Kč na celý den. Apartmány tu mají 4 a ceny od 3380 - 5960 Kč. Jedno velké mínus je, že si účtují za párty po půlnoci za každou hodinu příplatek 10 tis. Kč. Podle mě každá svatba a večerní párty se zpravidla protáhne do ranních hodin. A je potřeba tohle dost zvážit.

Savoia Castle (Škvorec, Středočeský kraj)
Barokní zámek v blízkosti Prahy je stvořený pro pohádkovou svatbu v zámeckých prostorách. Udělají vám obřad v zahradě pod ručně  tepanou kovovou slavobránou a hostinu pod ovocnými stromy osázenou světýlky. Když jsem viděla fotky z některých svateb, hned jsem se zamilovala. Ale jak to tak u zámků bývá, nejsou nejlevnější volbou, za to ale čekejte kompletní servis. Pokud budete mít zájem o pronájem pokojů a zámku, účtují si zde poplatek 70 tis Kč, za obřad v zámecké kapli nebo zahradě pak 15 tis. Kč. Vzorová nabídka menu včetně nápojů, kanapek, nealka, přípitku, servírovaného italského menu, večerního rautu i fotokoutku pro 30 lidí vychází na nějakých 115 tis. Kč (v ceně je pak zahrnut již pronájem prostor bez ubytování, který vychází na 45 tis. Kč).

Farma Michael (Rabyně, Benešov)
Další z míst v dosahu Prahy. Farma Michael je historický komplex několika budov, který si zakládá na tradici, ale taky vysokém standardu služeb počítaje vybavení pokojů i místní kuchyně. Pro svatby tu mají i vlastní svatební agenturu. Takže pokud hledáte místo, kde budete mít plánování skoro bez práce, budete tu ve správných rukách. Ubytují  tu až 130 lidí a společné prostory pojmou až 300 lidí. Ideální pro opravdu honosnou svatbu. Ceny totiž začínají za pronájem na 300 tis. Kč.

Chateu Mcely
Kdysi tohle místo bylo moje vysněné pro svatbu a to ještě předtím, než jsem po boku měla toho svého pravého muže. Mcely mají opravdu vysoký standard služeb, ale tím pádem i cen. Každopádně, pokud neřešíte budget, můžete si být jisti, že to tu bude pohádkové a bude o vás postaráno. Pokoje jsou krásně zařízené, svatební apartmán je dokonalý, celý prostor zámku i zahrad opravdu fotogenický. Jídlo je na jedničku, to se mi potvrdilo už po několikáté návštěvě a k tomu máte možnost uspořádat hostinu v zakryté zahradě s výhledem do okolí. Obřad můžete mít v parku pod širým nebem a ještě se v létě můžete vykoupat v bazénu nebo ve vířivce. Pro mě je tohle místo takový malý ráj a ještě s přirozeně milým a ochotným personálem. Ve 24 pokojích ubytují až 55 hostů Hostinu nachystají pro 100 hostů. Cena za exkluzivní pronájem zámku je 180 tis. Kč, zahrnuje ubytování se snídaní, ochutnávku svatebního menu, svatební obřad, hudební doprovod, přípravy a koordinaci svatebního dne. Nezahrnuje konzumaci svatebního menu a nápojů, ta se připočítává k ceně pronájmu.

Statek Újezd (Újezd u Plánice, pod Plzní)
Tohle místo jsem objevila náhodou, když jsem měla původní představu pronajmout si nějakou vilu s bazénem a uspořádat takovou ležérní letní svatbu, kde to budeme moct mít přes celý víkend. Spojit to s koupáním, grilovačkou a všemi dalšími svatebními tradicemi. Na statku ubytují 26 osob a svatby jsou tu ideální do 50 hostů. Obřad je možný venku v zahradě pod starým ořešákem, nebo v bývalé stylové maštali. Jen na hostinu si budete muset zajistit nějaké venkovní sezení pod stanem. Cenu vám nepovím, protože jsem ji už potom nezjišťovala, každopádně tohle je můj tip na super uvolněné místo, které by ani nemuselo být tak drahé :)

Tohle místo má podle mě všechno a kdyby nám nevyšlo to naše, tak tohle byla moje jistá druhá volba. Krásná příroda Kokořínska, světlá oranžerie, která poslouží jako prostor pro svatební hostinu i večerní párty, kaskádovitá zahrada s výhledem do okolí, kde můžete pod širým nebem uspořádat svůj obřad. Ubytují tu až 35 osob ve 12 pokojích. Dokonce mi majitel napsal, že při pronájmu všech pokojů bychom dostali svatební apartmá zdarma. Pronájem pak vyjde na 38 700 Kč. Za obřad pak účtují 7500 Kč. Hodně mě zaujala nabídka svatebního menu, protože obsahovala přesně to, co jsem si představovala. Na celou nabídku se můžete podívat tady. Servírované menu pak mají od 590 Kč za osobu. Samozřejmě musíte pak počítat s náklady na nealko, alkohol, přípitek, drobné občerstvení i večerní raut při párty. Podle mě jde super místo s atmosférou za fajn cenu. 

Villa Daniela (Valtice, Morava)
Morava je moje láska a jezdíme sem každoročně, proto mě napadlo uspořádat svatbu i tady, ale zase vzhledem k tomu, že většinu dodavatelů mám pražských, bylo by to trochu z ruky. Pokud ale máte na Moravě kontakt na cukráře, květináře, foto, video, apod, jděte do toho. Místní pohostinnost a dobrá nálada je velké plus. Ubytují tu až 41 lidí za 950 Kč na osobu za noc včetně snídaně, což mi přijde super cena. Pokud plánujete svatbu přes víkend, tak včetně ceny za místo to je pak za dva dny cena 69 990 Kč. Tedy včetně ubytování na dvě noci se snídaní formou bohatého bufetu a manželé dostanou ještě dárek ve formě balení vybraných moravských vín. Orientační ceny menu nemám, ale za vlastní alkohol počítají korkovné 150 Kč u vína a u tvrdého pak 450 Kč za láhev. Po 22. hod. se večerní akce přesouvá do lisovny, kde se dá oslavovat až do rána bez rušení sousedů :)

Penzion Pastuška (Brod nad Dyjí, Pála, Morava)
Na Moravě ještě chvíli zůstaneme. Tohle místo jsme měli možnost navštívit v létě. Mají malé útulné pokoje ve venkovském stylu, moc hezký dvorek mezi pokoji se stromy, meruňkami, malinami, co se pnou po kamenné zídce a sklípkem. Stavení má ještě jeden dvorek, do kterého se dostanete vnitřním vchodem nebo tím vekovním. Tady se ráno podávají domácí snídaně, které jsme si zamilovali, nebo tu přes den vaří něco z aktuálního menu. A navečer si můžete objednat láhev z moravských vín se sýry a šunkami. Tady vám nic nechybí.A pro svatbu je to tady jak dělané. Pokud máte málo hostů ideálně kolem 40 lidí, bude to ideální místo. Cenu jsem nezjišťovala, pro nás by to bylo více z ruky, ale třeba to máte blíž a bude se vám to tu líbit :)

Penzion Samsara (Klepačov, Jižní Morava)
Pouhých 30 minut od Brna objevíte statek ve slovenské stylu koliby, tak jak ho znáte se spoustou zvířat v okolí, hlavně ovcí a koz. Hosty ubytují v sedmi dvoulůžkových pokojích, rodinném pokoji a apartmá s balkónem. Samsara láká hlavně na skvělou místní kuchyni z lokálních surovin, umí i vegetariánskou. K dispozici je místnost s krbem, terasa i větší společenská místnost právě pro svatby. Ideální místo i pro skloubení aktivní dovolené a odpočinku třeba v místním wellnessu. Svatební obřad nachystají venku i uvnitř a sestaví svatební menu na přání. Jedinou nevýhodou je, že jsou dost žádaní a na termín si musíte rezervovat i více než rok dopředu. Cenu je potřeba poptat.

Penzion Roseta (Radějov, Jižní Morava)
Velká zahrada plná více než 2000 rozkvětlých růží, která dotvoří sváteční atmosféru. Takové místo pak nepotřebuje k dokonalosti příliš. Spousta hezkých zákoutí na focení, kamenné stavení a terasy s výhledem do okolí. Tady není potřeba si moc přát, tedy pokud nejste nároční na ubytování, protože to je tu takové obyčejné, ale pokud to vám nebo hostům nevadí...Jinak tu ubytují až 19 lidí za 450 Kč na noc, takže alespoň výhodná nabídka. Moc dobře tu vaří a menu vám připraví za 1100 Kč na osobu. Nabízejí možnost degustace, např. 10 vzorků vín pro 30 a více lidí za 3500 Kč. Za mě je tohle místo ideální pro pohodovou svatbu bez zbytečných příkras, kde co nejvíce využijete místo samotné a nemusíte si lámat hlavu s náročnou výzdobou.

Wellnes hotel Boží oko (Malé Chrášťany, Jižní Čechy)
Vkusně zrekonstruovaná venkovská usedlost v malé obci uprostřed jihočeských lesů. Pokud máte rádi atmosféru venkova, můžete to tady mít během svatby celé pro sebe. Mají 18 pokojů až pro 55 osob, takže tu ubytují všechny hosty, nebo většinu z nich. Servírovanou hostinu jsou schopni zajistit pro 40 hostů, raut až pak pro 100 lidí. Cena všech pokojů pak vychází na 79 tis. Kč + pronájem místa (cenu jsem nedohledala). Servírované menu mají od 350 Kč za osobu bez nápojů, umí i vegetariánský raut. Studený raut počítají na spotřebu surovin, 1 kg vychází od 1100 Kč a teplý pak např. u guláše např. 700 Kč za deset porcí.

Hodějovický Mlýn (Hodějovice, Pelhřimov)
Tohle místo jsem si zamilovala, protože má všechno, co od takové místa pro svatbu hledám. Hezké kamenné stavení, stylovou stodolu pro hostinu pod střechou i fotogenické okolí, kde se dá uspořádat venkovní obřad třeba u vody. Restaurace má kapacitu 50 míst a ubytují tu hosty ve 12 pokojích. Pronajímají celý areál, na jeden den za 80 tis. Kč nebo za 110 tis. Kč na celý víkend. Stodola pojme až 80 hostů, stejně tak i prostor na nádvoří. Nabízejí i služby květinářky, kadeřnice, fotografa, koordinátorky, manikérky nebo vizážistky, pokud nechcete hledat kontakty na vlastní pěst. Mlýn neumožňuje brát si cizí catering, pouze ten, se kterým spolupracují. Nabízejí pro manžela či mužskou část během příprav nevěsty a družiček možnost rybolovu a hostům pak posezení na piknikových dekách. Svatební menu z nabídky (předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert), vychází cca kolem 500 Kč. Je to ale vždy na domluvě a finanční představě.

Statek Ondříkovice (Frýdštejn, Český ráj)
Český ráj je pohádkové místo pro svatbu a tenhle statek vám jistě nemohl uniknout, protože tu kdysi měla svatbu Dita P., kterou jí celou dokumentovala i Česká televize. Už tenkrát se mi tenhle malebný statek moc líbil. Jenže, co bývá žádané, nebývá zrovna nejlevnější. Pronájem místa do 50 osob je za 62 tis. Kč (za každou další osobu příplatek 500 Kč), k ceně je novomanželské apartmá zdarma. Můžete pak využít světnici se stylovými kachlovými kamny pro obřad pod střechou, nebo venkovní zahradu, zahradní pergolu až pro 60 lidí, bazén a snídaňovou místnost. Catering si zajišťují sami prostřednictvím restaurace Kovárna, kde jsme jednou byli na jídle a moc nám chutnalo. Snad ta jejich kvalita je stále stejná. Tady si můžete vybrat a sestavit komplet menu včetně všech cen za kus nebo porci. Alespoň máte jasný přehled. Nicméně si dávejte pozor na  pití, pokud si ho nebudete zajišťovat sami. Našla jsem špatnou recenzi, kdy se pak manželé dohadovali s majitelem, když jim vyúčtoval 8 litrů alkoholu na hlavu včetně dětí a prarodičů. 

Angusfarm ( Soběsuky u Nepomuka)
Stylová restaurace, která se specializuje na hovězí z místních chovů a vařit tu umí opravdu skvěle, takže hostinu, raut a občerstvení byste měli bez práce. Útulné pokoje a vlastně celý penzion je moc příjemný. Navíc tu mají krásnou stodolu s krbem, dřevěným nábytkem a křišťálovými lustry až pro 80 lidí, pokud máte rádi rustikální výzdobu, základ vám tu na svatbu vypůjčí. V penzionu se může ubytovat 18 hostů, ti odvážnější pak můžou přespat na matraci na půdě. Když jsme tu byli na návštěvě v srpnu už měli poslední volné termíny na září toho roku, takže tady je opravdu potřeba rezervovat zavčas. Cenu mi tu říkali, ale nevzpomenu si teď přesně, myslím, že zmiňovali částku kolem 40 tis. za pronájem stodoly. K tomu musíte připočítat ubytování a jídlo s nápoji. Jediné mínus je pozemek u stodoly, který není nijak zajímavý a obřad proto budete muset uspořádat někde za obcí na louce.

Tohle místo jsem objevila náhodou při brouzdání fotkami. Mladí manželé si přestavěli na pozemku po rodičích stodolu pro svou svatbu a teď ji pronajímají dalším párům. Stodola je komplet vybavená nábytkem, nádobím, včetně dekorací, ale i kávovarem. Za stodolou je zahrada, kde můžete uspořádat obřad, venkovní sezení i třeba bar nebo kávový koutek ve stylovém karavanu. To jejich sezení pod stromem by se mi v létě tak moc líbilo. Za cenu myslím 35 tis. Kč, to tu máte pro sebe. Musíte si zajistit ale vše ostatní, včetně cateringu a ubytování všech hostů někde po okolí. Za to vám ale dokáží připravit krásnou květinou výzdobu ze své zahrady. Fajn je, že tu nedělají svatby jak na běžícím páse, ale tak 2x do měsíce, pokud to stále platí. A tak si místo můžete vyzdobit i několik dní dopředu, pokud si to budete celé organizovat sami. Jedinou nevýhodou je, že tu nemají záchod, tedy ne ten přímo u stodoly a bude potřeba běhat k nim do domu. Za mě jinak moc krásné a stále neobjevené místo s milými majiteli.

Penzion Kovárna (Horní Lipová, Jeseníky)
Pokud hledáte místo v blízkosti českých hor, koukněte na Kovárnu. 200 metrů od místní restaurace s penzionem mají totiž vkusnou stodolu, kterou pronajímají na svatby. Nebo je možnost u nich na pozemku nechat postavit venkovní stan a na něm i uspořádat celou akci. Jestli máte rádi nenáročnou českou kuchyni, tak se vám tu postarají i komplet jídlo. Pokud jste ale náročnější a chcete vyšší kulinářský zážitek, raději se zkuste domluvit s majiteli na možnosti kateringové agentury. Cenu bohužel neznám, neposlali mi ji, ale zase bych to tu nečekala extra drahé.

Homoutův statek (Mšeno, Mělník)
Rodinný penzion z 19. století, který si prošel citlivou rekonstrukcí v sobě skrývá starého ducha s moderní útulností, kde se budete se tady cítit jak na prázdninách u babičky. Každý z mezonetových pokojů nebo rodinných apartmánů vypadá jinak, ale spojojuje je citlivě zakomponovaný moderní nábytek s nádechem venkova. V penzionu připravují domácí snídaně, dezerty a sezónní menu z lokálních surovin. Bohužel jsem nedohledala svatební nabídku, ale za zeptání tohle kouzelné místo rozhodně stojí, pokud hledáte domácí atmosféru a příjemný personál a stavení obklopené krásnou přírodou.

Vila Walter&Son (Poděbrady)
Tahle vila v Poděbradech je moje architektonická láska na první pohled. Miluju staré domy jako z přenesené z Anglie. Tohle místo je na svatbu možná dost netradiční a taky možná dost nepraktické, ale já bych si to tady dokázala představit. Ideální třeba na venkovní obřad, přespání hostů v v jednom z šesti pokojů, kde se vejde až 17 lidí. Ceny za pronájem pokojů najdete přímo na Bookingu. Večerní párty by se kvůli hluku musela přesunout asi jinam, protože dům je uprostřed města, ale za trochu přesouvání, tohle místo podle mě stojí. I ten oběd pod širým nebem by byl v té zahradě naprosto kouzelný. Večer pak přespíte v nádherném pokoji a ráno si můžete zajít na snídani do kavárny přes ulici, která je otevřená pro hotelové hosty, nebo si zaplavat v bazénu přímo ve vile. Tohle místo rozhodně musím jednou navštívit i jako host.

Mlýn Davídkov (Hryzely, Kolínsko)
Mlýn se nachází necelých 40 km od Prahy, jde o zachovalé venkovské stavení s kamennými zídkami, pořádnou stodolou až pro 160 lidí, takže tohle místo doporučuju pro větší oslavy o více lidech. Ubytují tu dokonce až stovku vašich hostů, takže tu může být většina pohromadě. Obřad vám vystrojí na mole u rybníka, na louce nebo na nádvoří stavení. Zajišťují jak katering z místní kuchyně, výzdobu, tak dokonce i hudbu, pokud budete mít zájem. Pokud si svatbu zamluvíte ve všední dny nebo mimo období květen až září, poskytují na služby slevy. Pronájem celého místa od soboty do neděle vás vyjde na 53 tis. Kč, mimo víkend včetně pátku pak na 45 tis. Kč. v těchto měsících. V hlavní sezóně od června do září pak začínáte na 107 tis. Kč o víkendech a svátcích. Minimální částka kateringu od června až do září pro méně než 60 hostů začíná na 165 tis. Kč, u 100 hostů pak jen 107 tis. Kč. Korkovné za víno je 70 Kč a tvrdý alkohol pak 200 Kč za láhev.

Statek Vletice (Vletice, Příbram)
Statek ve Vleticích má skoro všechno. Hezký pozemek i část zahrady vzadu vhodné na venkovní obřad s výhledem na stromy, bazén, ve kterém se můžete v létě zchladit, stylovou stodolu pro hostinu i ubytování pro hosty přímo v areálu. Součástí ceny pronájmu je ubytování pro 42 hostů ve 12 pokojích. Z toho 4 na statku a 8 v penzionu. Dalších 22 odvážnějších se pak může ubytovat na matraci na půdě, ve stanech nebo přespat na pozemku v autě, kde je dostatek parkovacích míst. Cena za pronájem začíná na 95 tis. Kč za víkend od května do září. Katering má majitel dohodnutý s NO BOX cateringem a žádný jiný není na místě možný. Kalkulace pro 70 osob pak vyšla na nějakých 77 tis. Kč bez nápojů, nápoje na dalších 40, ale vše závisí na konkrétní spotřebě a výběru.

Statek Všetice (Všetice, Středočeský kraj)
Necelou hodinu od Prahy najdete rozlehlý statek okolními loukami a rybníky, u kterých si můžete nechat vystrojit romantický obřad. Mají krásnou stodolu s barem a velkými okny, kterou jste už někde na fotkách museli zahlídnout. Hosté mají možnost se ubytovat v 34 pokojích ve venkovském stylu a k dispozici je i prostorný bazém na pozemku. Tohle místo je žádané a tomu taky odpovídají ceny. Jednolůžkový pokoj vyjde na 1000 Kč, dvoulůžkový na 1700 Kč za noc. Na místě zajišťují veškerý servis, co se týče jídla  a pití. Od června do srpna tu mají stanovenou min. útratu za svatbu včetně ubytování, jídla  a pití 280 tis. Kč. Kdybyste někdo chtěl, můžu vám přeposlat celou cenovou nabídku na tenhle rok, je to totiž celkem obsáhlé a musela bych to hodně vypisovat. Každopádně podle té min. částky si lze představit, že jde o jedno z dražších míst.

Penzion v Polích (Malé Číčovice, Středočeský kraj)
Další místo nedaleko Prahy, které stojí za objevení. Malebný venkovský penzion se stejně tradiční restaurací. Hostinu v podloubí nachystají pro 36 hostů a svatební párty pak až pro 120 pozvaných. Součástí penzionu je i venkovní bazén. Obřad je možné udělat přímo na pozemku nebo v místní kapličce. V restauraci vaří tradiční českou kuchyni, ale jelikož jsou umístěni i v Mauerově výběru, můžete si být jisti, že ji tady skutečně umí. Cenu musíte poptat, tohle místo jsem neobepisovala, ale na mém seznamu tipů by nemělo chybět.

Chateu Třebešice (Třebešice u Kutné Hory)
Tohle místo jsem si zamilovala z fotek asi jako první. Naživo je ještě krásnější, než si vysníte. Pokud nemáte rádi nablýskané zámky, ale zároveň hledáte něco jiného než je venkovské stavení, tady vás to uchvátí. Zámek má vintage nádech na oprýskaných stěnách, pokoje jsou přesto zařízeny čistě v designovém stylu, jelikož majitel je Ital a sběratel umění. Šperkem je krásná divoká zahrada, která působí jako z pohádky. Obřad je nejkrásnější pod zahnutým kmenem stromu, který na fotkách vypadá dokonale. Jediné mínus je to, že pokud máte svatbu do 60 lidí, obstarává katering přímo majitel a jeho lidé ze zámku. Pokud máte větší svatbu máte na výběr jen z kateringu od kutnohorské firmy, jejichž styl servírování mi bohužel přippmíná dost devadesátky nebo White Circus od Ambiente, což je vůbec ta nejdražší volba. Pokud máte menší svatbu na výběr máte převážně z italského menu nebo z typicky české klasiky od kateringu z Kutné Hory. To je taky hlavní důvod proč jsme se i přes prvotní nadšení s majitelem nedohodli. Bohužel ho náš postoj urazil natolik, že tady ani neuskutečníme naše předsvatební focení. Pronájem místa začíná na 40 tis. Kč pro 40 lidí, do 60 osob pak za 54 tisíc za 12 hodin pronájmu. Pokud si místo chcete pronajmout např. jen na dvě hodiny na obřad, pak do 100 osob zaplatíte 16 tis. Kč. Jinak si k nákladům pak započítejte pronájem za všech 7 pokojů o víkendech 31 tis. Kč, cena je včetně bohaté snídaně. Základní 3-chodové menu ze zámku začíná na 650 Kč na osobu, menu, kde máte již i hovězí maso pak začíná na 1950 Kč na osobu. Česká klasika o svíčkové, šunce a vývaru je od cca 550 Kč. na osobu.

Dvůr Tuchotice (Tuchotice u Kutné Hory)
Nedaleko Třebešic najdete další zajímavé místo. Statek o několik budovách, domečcích a rozlehlé zahradě. Část kde pobývají majitelé je plná květin, stromů, posezení a jezírek. Bohužel je tahle část z celého pozemku sice nejzajímavější, ale privátní, a tak se tu s majitelkou můžete maximálně domluvit na pár fotkách. Zbylá zábava by se pak měla konat přímo ve velké stodole a obřad je možné uspořádat na velké zahradě nad stodolou. Pronájem je možný jen na 3 dny v celku za cenu 45 tis Kč. V ceně jsou myslím i dva domečky celkem pro 8 lidí max. Jinak se dá přespat nadivoko přímo na půdě ve stodole. Ta je vhodná pro větší svatby tak kolem 80 lidí, protože je dost prostorná. 

Ekofarma Sádky Kunovice (Kunovice, Zlínsko)
Tady měla svatbu kamarádka z fotek to vypadá na moc hezké místo. Hezká zahrada, ovocné sady, ubytování ve 13 pokojích a společenská místnost s proskleným stropem, která je ideální pro focení uvnitř, protože fotograf si nemusí ničím přisvicovat a může využít skvěle denního světla i během svatebního rautu. Cena je víc než příznivá, mají akorát podmínku minimální útraty 40 tis. Kč za jídlo a pití. 

Dvůr Honětice (Honětice, okres Zlín)
Zrekonstruovaný zemědělský dvůr, který dneska funguje jako penzion s velkými pětilůžkovými pokoji. K penzion přibyl v roce 2012 i přírodní biotop. Součástí stavení je i kemp pro stany a karavany, takže i možnost ubytování pro všechny hosty, kterým nevadí trocha dobrodružství. Pokud tedy hledáte neotřelé místo pro neformální svatbu ve venkovském stylu, tady vám vyjdou vstříc. Při nepřízni počasí můžete využít restauraci, v teplém počasí se hostina i párty přesouvá do vekovního baru až pro 160 lidí. Na místě dokáží zajistit stany, výzdobu, květiny i hudbu. Cena opět na dotaz.

Stodola Suška (Kravsko, Znojmo)
Z fotek už taky dost známé místo. Málokdy totiž narazíte na zděnou stodolu s velkými prosklenými okny a dostatkem světla uvnitř, která vypadá stylově a na fotkách hezky. Tahle je sice až u Znojma, ale pro místní a lidi z okolí jedna z lepších voleb. Nájem počítají o víkendech za 30 tis. Kč, v týdnu za 24 tis. Kč. Nevýhodou je, že si catering chystají sami a v podstatě nemáte na výběr, na to narazila známá, když chtěla vegetariánské menu a nechtěla to nechat na majitelích, protože s tím neměli zkušenost. A tak se během příprav i jejich svatby dělo spoustu věcí, které nechcete řešit. Klasické menu z jejich nabídky vyjde pak na cca 1300 za osobu. Majitelé stodoly rekonstrujují 1,5 km od ní barokní sál, kde by mělo být až 100 lůžek na přespání, takže je dost možné, že ho letos již dodělali a zprovoznili. Nachystají i květinovou výzdobu. Pokud máte v sezóně rádi luční kvítí, tak si účtují jen za práci, což závisí na množství od 3-9 tis. Kč.

Z dalších tipů v Praze např.:
Vila Lanna patřící Akademii věd ČR, nebo krásná vila K10 na Vinohradech, která slouží jako coworkingové centrum, ale lze ji pronajmout i pro svatby, mají krásnou uzavřenou a prostornou zahradu, navíc je hned vedle Gröbovky, kde můžete fotit ve spoustě zákoitích. nebo si tu přímo v pavilonu a přilehlých zahradách nechat zorganizovat tu svou. Super místo pro svatbu je podle mě i Villa Richter s kouzelným výhledem na starou Prahu a skvělou kuchyní, máme to na několikáté vyzkoušeno. Ten jejich prosklený prostor s výhledem je prostě božský. Nově si na svatbu můžete pronajmout i prostor coworkingového centra Opero, kde budete mít soukromí. Pro svatbu v industriálním stylu se skvěle hodí Pragovka. Hipsterskou svatbu by podle mě zvládli i ve Vnitroblocku nebo v karlínské Kotelně či Kasárnách. Prvorepublikovou atmosféru nasajete ve Winternitzově vile na Praze 5, v Bílkově vile (obřad tu vychází na 15 tis. Kč) nebo ve  stylové novorenesnční Ville Pellé, kde mají prostorný sál až pro 80 lidí. Krásné prostory nabízí v samém centru Prahy na Malé straně i Werichova vila. Zámeckou atmosféru poskytne např. Chateau St. Havel nebo Trojský zámek.

Svatebních míst je po celé republice  tolik, že by tenhle výběr mohl být fakt nekonečný. Dala jsem dohromady hlavně místa, která zaujala mě, protože jsem řešila několik svých kritérií. Zajímal by vás třeba článek, podle čeho takové místo vůbec zvolit? Myslím, že tohle je to první, co byste si doma s polovičkou měli říct, protože podle toho se pak můžete rozhodnout odpovědně a snadněji vybrat, které svatební místo bude pro vás to pravé. Doufám, že alespoň někomu z vás přijdou tyhle tipy vhod a pokud by vás zajímaly další články na wedding téma nebo jste měli svoje tipy na místa, tak pište do komentářů :)

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Moc moc dekuji za clanek!!!! To je ohromna prace to vsechno sepsat! Svatbu jsme sice meli pred 7 lety, ale ty mista bych klidne navstivila i jen tak o vikendu. Opravdu velice dekuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak to mám radost. Myslím, že některá místa budou ještě teď o víkendech volno a stojí za objevení :)

      Vymazat
  2. Great article, specially that you cover the price offer and downsides of the venue. Can you reveal, or is it a secret where you will be getting married?

    OdpovědětVymazat
  3. Krásný den, skvělý článek, mohla bych poprosit o zaslání cenové nabídky, kterou zmiňujete u článku o statku Všetice? Byla to jedna z variant, každopádně mě dost překvapila cena. Díky moc.Email:trojanova.tyna@gmail.com.

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherná místa, osobně se mi tedy nejvíce zamlouvá statek Ondříkovice, to je přesně můj styl. Jinak jsem zažila hodně svateb třeba i v Praze, kde například měli známí svatbu v Hotelu Golf a bylo to taky moc fajn a to až jsem byla překvapená.

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images