how to make DIY poncho

10/28/2014


Neexistuje nic snazšího než si vyrobit vlastnoruční pončo. Zvlášť když jsou teď hodně trendy. Stačí vám na něj vlněná látka, jehla a niť. Tentokrát nebude ani potřeba šicí stroj. Pokud si budete chtít postup ale urychlit, tak jej klidně použijte. Látku vybírejte takovou, která je příjemná na omak, nekouše, je splývavá a zároveň hřejivá. Já jsem na výrobu ponča použila vlněný flauš, který byl do té doby zapomenut v mých zásobách. Skoro jsem na tu látku zapomněla. Na kabát jí bylo málo, takže se skvěle hodila na můj DIY návod. 


Na pončo vám bude stačit délka 2 m o šířce 150 cm. Rozměr si ale určete sami, podle toho, jak chcete aby bylo pončo široké a dlouhé. Jednoduše přehněte délku na půl jako na obrázku. Změřte si složený obdélník a přesně v půlce rozstřihněte jeho vrchní stranu. Vzniknou tak vnitřní okraje a výstřih.


Boční i vnitřní okraje bude potřeba začistit, jinak se budou párat. Pro začištění jsem použila ozdobný steh, na který můžete použít bavlnku nebo vlněnou přízi v podobném odstínu. Steh je jednoduchý, tak jak je znázorněn dole. Při prošívání zahýbejte okraj 0,5 cm do rubu. Takhle obšijte všechny nezačištěné kraje. Trvá to sice dlouho, mně cca 2 hodiny v kuse, ale ruční steh vypadá ve výsledku hezky. Pokud chcete ruční šití vynechat, tak okraj zahněte dvakrát do rubu a prošijte 0,5 cm od kraje. To doporučuju u látek, které jsou splývavé, jinak by vám mohly okraje zbytečně trčet.


Nakonec si můžete na spodní přední i zadní lemy ponča přidělat střapce. Stačí mít dvojitě navlečenou jehlu a v centimetrových vzdálenostech kraj prošít. Vždy si ustřihněte přibližně stejnou (i bez měření) délku na střapec a nitě pak zauzlujte. Až budete mít takto ozdobené všechny kraje, vezměte si nůžky a střapce zastřihněte do stejné délky


Jak se vám líbí hotové pončo, pustíte se do něj taky? S čím ho budu nosit? Bude skvěle vypadat s úzkými džínami, béžovým rolákem, šněrovacími kotníčkovými botami a camel kloboukem, pro bohémský podzimní look.


You Might Also Like

21 komentářů

  1. To je krásné! Ještě sehnat takovou látku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, já si chtěla vyrobit nejdřív nějaké šedočerné ze strukturované vlny, ale nikde ne a ne sehnat podobnou látku, tak jsem byla ráda, že jsem našla ve svých šicích zásobách alespoň tuhle :)

      Vymazat
  2. To poncho je nádherné, ale já se do toho raději pouštět nebudu a stejně bych v něm zmrzla :D.. Každopádně nejvíc mě zaujala ta béžová kabelka, z kama je? <3

    www.katerina-f.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. To je úžasný!
    Jen smůla že já jsem na takové věci trochu levá :D

    OdpovědětVymazat
  4. No to je výborný! Moc se mi líbí tenhle vzor, takže kdybych si nějaké pončo pořizovala, tak by to mělo být přesně v tomhle duchu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super DIY, asi jdu zítra shánět látku (nějaké tipy tady v Praze? ;) )
    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Flextex, Bolenatex, Látky Červený, Mráz, Evi látky...to jsou místa, kam chodím nejčastěji. Já naopak budu ráda za tipy na e-shopy s látkami :)

      Vymazat
  6. Konečně nějaký DIY od tebe :)! Vypadá to skvěle, tak to zkusím nedjřív s nějakou obyčejnější látkou, při mých schopnostech :D.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvelý návod a si aj veľmi šikovná. No ja by som to asi nezvládla:D Dijoun&Klaudi

    OdpovědětVymazat
  8. tak do toho se nejspíš pustím!:) i když ruční šití zrovna třikrát v lásce nemám... děkuji za návod a hlavně za nápad!!

    OdpovědětVymazat
  9. Tak tomu se říká, že v jednoduchosti je krása, jdu shánět látku a rozhodně to vyzkouším! :)

    Fashionbeautylover

    OdpovědětVymazat
  10. moc povedené, krásná barva :)

    OdpovědětVymazat
  11. Super napad a moc peky navod jak na to:) snad se k tomu taky dostanu dostanu a snad driv nez na vanoce:)))))
    Style by Eliza

    OdpovědětVymazat
  12. Super, Jani! Tohle se fakt povedlo a já bych měla konečně dodělat pelerínu, kterou mám rozešitou. Těším s ním na outfit! :)

    OdpovědětVymazat
  13. This is such an awesome post, how creative!!
    allygong.com
    -Ally Gong

    OdpovědětVymazat
  14. co jen vystřihnout díru a našít třásně. to bych bral radši a vypadá to jak originál

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images