how to write on the blog

1/17/2015



Řekla jsem si, že čas od času přispěji něčím jiným než obvykle. A tak je tu tenhle článek. V blogové scéně se pohybuji už nějaký ten rok a pozoruji různé věci, kterých si všímám. Možná si někdo řekne, co mám mluvit o psaní na blog, když se nepočítám mezi influencery, ale v tomhle případě jde pouze o tipy a rady, jak to dělat jinak nebo lépe. Co si z toho vezmete, je na vás.

obsah
Je skutečně důležitý. Rozmyslete si dobře, čím chcete své čtenáře zaujmout. Jsou to fotky, zajímavé články nebo videa? Je důležité si říct, která forma je vám bližší a na tu se zaměřit. Pokud budete mít na blogu perfektní fotky se zajímavými a hlavně inspirujícími outfity, není potřeba k nim přidávat dlouhé texty. Čtenáři se k vám budou vracet hlavně kvůli nim. Nedisponujete super foťákem ani talentovaným fotografem a přesto chcete publikovat outfitové posty? Tak to jste na tom stejně jako já. Snaže se tedy k fotkám přidat zajímavý text. Čtenáři to ocení a budou vám na články reagovat.

forma
Ať už jste se rozhodli pro více fotek na blogu nebo více textu, chce to vědět jak na to. Dobré fotky získáte díky kvalitnímu přístroji, tak je fajn se s ním naučit fotit. Ale budete potřebovat znát i programy na úpravu fotek a způsoby publikování na vaše webové stránky. Při focení outfitu je důležité pozadí, samotný outfit, který na sobě máte a spousta detailů. Nikdo se nebude chtít dívat na pomačkané oblečení, okopané boty, rozcuchané vlasy, oprýskané nehty, leda, že by to byl záměr. Jinak si ale dávejte na takové věci pozor, čtenáři vás na takové nedostatky rádi upozorní, alespoň u nás je to zvykem. Vy chcete ale upoutat pozitivní pozornost. Vyhlédněte si dopředu místa k focení. Střídejte je. Fotit se neustále u jedné a té samé budovy je časem nuda. Pohrajte si kontrastem nebo pozadí naopak slaďte s celkovým lookem. Pro inspiraci koukněte na známější i zahraniční blogy. Při publikování je důležité, aby výsledné fotky měly dobrou barvu a hlavně ostrost. S tím já stále bojuji. V tom případě nechte fotky raději v menším rozměru, aby nebyly zbytečně rozostřené.

Při psaní popisů se snažte neopisovat jen holou skutečnost, že máte na sobě svetr, džíny a boty. Barvu a značku si doplňte... Dejte do článků něco víc ze sebe, piště o tom, proč jste si vzaly zrovna na sebe tenhle kus oblečení, kde jste ho získaly, nebo, jak se v něm cítíte, při jaké příležitosti jste se takto oblékli. Zapojte emoce, představivost, odlišujte se. Chcete přece, aby si vás čtenáři na základě něčeho zapamatovali. Strohý text mě nudí a navíc mám pak pocit, že pisatel si psaní textu chtěl co nejrychleji odbýt. Buďte vtipní, připojte nějakou osobní zkušenost nebo událost, ale nezabíhejte zase do zbytečných detailů.  Asi nechcete číst o tom, jak dlouhá byla cesta vlakem, kolikrát jste zastavovali a museli na záchod, to není zajímavé, leda pro vaše blízké, kteří s vámi tím vlakem jeli a ví, o čem mluvíte.

spolupráce
Pokud na blog přispíváte recenzemi na různé produkty, dobře si rozmyslete o čem chcete psát. Občas je fajn dostat nějaký produkt zadarmo, ale okopírovat tiskovou zprávu a přidat k němu promo fotky opravdu nedá moc práce. Pokud už o takovém produktu chcete psát, pište svými slovy, nic a nikoho nekopírujte. Doporučujte skutečně to, s čím jste spokojeni a ztotožňujete se s tím. Čtenář neocení recenzi na produkt, který nefunguje nebo není ničím zajímavý, nezajímá ho, že jste ho dostali a tím pádem o něm musíte napsat nějaký ten článek. Vybírejte si s kým chcete navázat spolupráci. Mělo by to být oboustranné spojenectví. Značka by měla mít s vaším blogem něco společného, ať už píšete o módě nebo kosmetice či vaření. Pozor ale na to, co propagujete, nekvalitní zboží si nikdy nenajde své fanoušky. Pokud chcete k recenzím a popisům přikládat fotografie, snažte se používat vlastní materiál. I tady je ale důležité, jak danou věc nafotíte. Někdy se bavím nad fotkami kosmetiky. Často focené v šeru, na nezajímavém podkladu v neidentických barvách. Koukněte se do magazínů, jak tam fotí kosmetické produkty. Většinou ladí s pozadím, mají pěkné obaly, jsou nějak naaranžovány. Když fotím kosmetiku, vždy ji perfektně vyčistím. Produkty, které jsou viditelně používané a vypotřebované prostě nefotím, stejně jako hřeben nebo kosmetické štětce vyčistím od všech zbytků, apod. Jsou to drobnosti, ale vždy o vás něco vypovídají, zvlášť když chcete svůj obsah publikovat do světa.

emoce
Dejte jim průchod. Vyjadřujte se zajímavě, čtivě, vtipně. Když chcete použijte sarkasmus, ironii, vždy ale zábavným způsobem. Nikdy nehejtujte. Tohle si jednou provždy zakažte. Blog má být pro vaše čtenáře, není to místo, kde si na něco nebo někoho máte stěžovat, snad dokonce pomlouvat, apod. Tvořte pozitivní obsah. Chcete přece lidi přilákat, chcete aby se k vám na blog rádi vraceli. Pokud na své články či fotky dostanete negativní reakce, berte je jako kritiku, jen pokud bude objektivní a můžete na takový komentář konstruktivně odpovědět. Znamená to, že je pro vás čtenářův názor důležitý. To platí pro všechny dotazy na vašem blogu, odpovídat je důležité. Pokud někdo hejtuje na blogu vaši osobu, máte na výběr dvě možnosti. Buď takové komentáře mazat, je to vaše právo. Musíte ale dobře rozlišovat, co je ještě kritikou a co už je čisté urážení. Nebo na takovou odezvu nereagovat. Pokud uděláte opak a budete anonymům odepisovat, jenom jejich chutě znásobíte a nic tím nevyřešíte.

frekvence
Ujasněte si, jak často chcete na blog přispívat. Zanalyzujte, jak často se k vám čtenáři vracejí, zda vás sledují, i když zrovna nic nového nepublikujete. Také vezměe v potaz kolik času na přípravu článků máte. Já osobně se snažím na blog publikovat denně nebo obden, někdy z časových důvodů musím udělat i delší pauzu. Nikdy se ale neomlouvejte za to, že jste žádný post nestihli napsat. Ti, co vás sledují rádi, se za vámi vrátí, i když nepostujete často nebo pravidelně. Články si můžete připravovat i dopředu, tak jako já to dělám o víkendech, kdy se tomu můžu v klidu věnovat. Neodbývejte je, když nemáte dostatek času, to si čtenáři nezaslouží. Nenechávejte je ale čekat třeba celý měsíc na jediný článek. Blog není časopis, má být aktuálnější a více interaktivní, aby mohl žít a rozrůstat se. Nepublikujete příliš často, ale přesto chcete zůstat ve spojení? Propojte svůj blog s dalšími sociálními sítěmi jako Facebook, Instagram, Twitter nebo Pinterest. Stačí vložit fotku, myšlenku, nápad a navíc můžete dát čtenářům vědět, když vypublikujte na blogu něco nového.

cílová skupina
Kdo jsou vaši čtenáři, koho chcete zaujmout? Je to složitější otázka než se zdá. I já s ní stále bojuji, protože můj blog není příliš vyhraněný. Zaměřuji se více na ženy, které už mají nebo chtějí mít svůj vlastní styl. Také na všechny, kteří dají více na kvalitu než kvantitu. Pro čtenáře s podobnými zájmy, jako mám já. Nejdříve si tedy musíte položit otázku, kdo jste vy, o čem píšete a pak se podle toho zaměřit na čtenáře, které chcete zaujmout. Kde je najít? Na podobně založených blozích, fórech, jako je zaměřený váš blog. Zajímáte se o módu, design? Je spousta akcí, které se konají a kterých se můžete zúčastnit. Seznamujte se osobně i virtuálně. Navazujte kontakty a udělejte si kvalitní vizitky. Přispívejte svými názory na jiných blozích a sociálních sítích, dejte o sobě vědět a buďte trpěliví, čtenáři si vás najdou. Nedělejte soutěže o cokoliv, jen aby jste tím získali nové čtenáře. Pokud k vám přijdou jen kvůli možné výhře, stejně rychle odejdou. Dělejte raději soutěže jako odměnu těm stávajícím věrným čtenářům. Je přirozené, že se s věkem vyvíjíte, měníte, přizpůsobte tomu i svůj obsah. Když jsem začínala s blogem, nosila jsem úplně jiné věci, které sice tehdy zaujali širší publikum, ale dospěla jsem a díky tomu si našla svůj vlastní styl, který je více specifický. Nehodlám z něj polevovat, protože vlastní osobnost je pro mě důležitá. Chci tvořit obsah, který má duši.






You Might Also Like

24 komentářů

  1. Fajn článek! A tu fotku úplně žeru!

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek! Já jsem začala s blogem teprve před půl rokem a takové tipy a rady se mi skvěle hodí. S tím focením se ti to daří skvěle. Je vidět, že máš do posledního detailu vymyšleno, kde budeš fotit, protože i barvy okolí ladí s tvým outfitem. Tvůj blog jsem objevila teprve nedávno, ale už za tu krátkou chvíli se sem hrozně ráda vracím :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, moc díky, tak to jsem moc ráda :) Já si na detaily hodně potrpím, ale ne vždy vychází všechno podle představy, třeba to počasí :D

      Vymazat
  3. Pekne sepsano. Na tvuj blog se vracim rada a mam rada i tvuj styl, ackoliv je jiny nez ten muj. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Máš krásný blog a skvělé fotografie! Ovšem přiznám se, že sem chodím hlavně kvůli outfitům a i kdyby ses fotila pouze před bílou stěnou, tak sem budu i nadále chodit. Psát umíš také hezky, což mne vůbec nebaví a nejde. Tenhle článek je přesně pro mne a je to výčet toho, co nedodržuji :-) Přesto to ještě nezabalím.

    Kdo tě fotí? Mne mé dítko nebo já na samospoušť, zcela výjimečně můj muž. Kéž bych někoho ochotného měla. Ani kamarádky to moc nebaví a navíc nikdy nemám s sebou zrcadlovku, je hrozně těžká. No mé outfity za poslední dobu jsou hlavně z návštěv u lékařů, takže blogování je bohužel momentálně spíše okrajové.

    Hezkou sobotu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani to nebal, důležité je dělat co tě baví. Já bych bez blogu asi už nemohla být, je to součást mě samotné, můj kreativní prostor. Fotí mě převážně přítel (za což mu jsem vděčná) a někdy i kamarádky. Jo a tahat zrcadlovku mě taky nebaví, ale vyjde to tak jednou o víkendu. Když máme někam namířeno, tak to spojíme i s focením a to už chce dopředu vymýšlet místo, které bude vhodné a ještě poblíž :) Být studenkou, co má volno přes týden a ještě mít kolem sebe okruh blogerů, tak je to o něco jednoduší...ale i přesto se to dá. Jen se nesmí nic dělat z povinnosti, to nemá význam :)

      Vymazat
  5. Emoce a Forma.
    Dva nejdůležitější body, tesat do kamene a číst před spaním. Nesnáším blogy, kde v jedné větě autor shrne, co má na sobě, a čau. Takové blogy hned opouštím, někdy si neodpustím komentář.

    Snad si vemou tvé rady někteří k srdci ;)

    Prima neděli,
    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amen a sepíšeme společně blogerskou bibli. Budu ráda, když si z toho vezme každý alespoň něco a někam ho to posune, pak bude v blogerském světě víc veseleji a zavládne rovnováha :D

      Vymazat
  6. Dovolím si tvrdiť, že ide o najlepší článok s radami pre blogerov, aký som doposiaľ čítala. Hoci blogujem už 7 rokov, stále som toho názoru, že sa človek učí každým dňom. Veľmi sa mi páči myšlienka popísať viac outfitové fotografie - prečo si to modelka zvolila, ako sa v tom cíti, pri akej príležitosti sa takto obliekla.. Sú to všetky tie detaily, ktoré dotvárajú celkovú atmosféru. Ja osobne uprednostňujem na blogoch text. Blogy s kopou fotografií ma príliš nezaujímajú, pretože prezeranie sto fotiek jedného outfitu si radšej preklikám na facebooku, než aby som kvôli tomu listovala blogom. Ale samozrejme je to aj v tomto smere veľmi individuálne a každému vyhovuje niečo iné. Ja som akurát ten typ človeka, ktorý rád číta články. :-)

    Dúfam, že ti to nebude vadiť, ale dovolila som si odporučiť tvoj článok aj mojim fanúšikom na facebooku: https://www.facebook.com/Sueandcolours

    Krásny večer želá Sue Diamond
    www.sueandcolours.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi mě ohromě potěšila, protože, musíš mít mnohem víc zkušeností než já za dobu svého blogování. Sama říkám, že musím stále co zlepšovat. Důležité je na tom přinejmenším začít pracovat a mít za sebou nějaký postupný vývoj. Budu ráda když mé tipy tvé čtenáře zaujmou a třeba jim to v těch začátcích alespoň nějak usnadní nebo ujasní cíl, díky :)

      Vymazat
  7. Myslím, že tyhle tipy se dají vztáhnout svým způsobem na všchny blogy....Já sice nemám fashion blog (ale cestovatelský), a právě nejvíc bojuji s četností příspěvků....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě dají. U tvého blogu to moc dobře chápu, ale i tak se dá psát i o různých typech informací. Např. jak a kde získat levné letenky, výhodné ubytování, zásady chytrého balení na dlouhé cesty, rozdílnost kultur, které jsi poznala, místní speciality, tipy na oblíbená místa apod. Dá se toho najít spoustu, i když zrovna nejsi na cestách a tak přispívat pravidelněji. Nebo např. psát o plánech pro další rok, kam se chceš podívat... :)

      Vymazat
  8. Moc krásně sepsáno a dala jsi mi hodně podnětů pro zamyšlení. Sama jsem x-krát promýšlela, na co konkrétně je můj blog zaměřený a komu je určený, ale že by pak obsah odpovídal a bylo zjevné, že nad ním přemýšlím, to moc ne.. Na spoustě blogů najdeme popisek "je to o mě a mém světě", ale výsledek působí trochu jako schizofrenie...

    OdpovědětVymazat
  9. super článok a skvelé tipy, veľmi pekne napísané :)
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  10. Titulná foto je perfektná. Článok je inšpiratívny a nejaké veci by som tiež na blogu chcela doladiť. Stále sa však stretávam s malým počtom fanúšikov aj čitateľov, aj napriek tomu, že si myslím, že mám kvalitné foto aj články. Nevieš mi prosím ťa poradiť? Ďakujem.

    theVandasdiary

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Jak jsem psala, je důležité si stanovit o čem chceš psát a podle toho se zaměřit i na čtenáře. Pokud máš např. moc široký okruh témat a ani v jednom nejdeš víc do hloubky, budou to jen prázdné články, které nezaujmou. Dej vědět, co je u tebe na blogu nej a dej to vědět i svým čtenářům. Zaměř se na podobné blogy a weby a zanech tam rozumné komentáře k tématu, které ti je blízké. Čtenáři si tě časem najdou, chce to hlavně trpělivost. Konkurence je veliká, důležité je se něčím odlišit :)

      Vymazat
    2. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď :)

      Vymazat
  11. Výborný a velmi inspirativní článek! Jsem ráda, že jsem zas o pár tipů bohatší a určitě jsem ho nečetla naposled. Ráda si duchaplné články vytisknu a schovám a pak se k nim zase vracím, abych tu něco oprášila, tu znovuobjevila atd. :) Janičko, tvůj styl se mi líbí, často z něho čerpám trochu pro sebe a jsem ráda, že šikovní a originální lidé ještě nevymřeli. :)

    Hezký den
    Runa

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images