why learn to sew

3/24/2015


Mám pro vás hned několik důvodů, proč se naučit šít. Řekli byste, že je tenhle celý look DIY (kromě bot a kabelky)? Kdo si myslí, že šití je už přežité, dostal by se se mnou do konfliktu. Naopak v dnešní době, je to něco jako návrat k farmářským produktům, přírodní kosmetice, apod. Víte, co vám projde rukama a z čeho je oblečení vyrobené. Můžete si nadefinovat střih, upravit ho dle vašich vlastních potřeb, tvaru postavy a vybrat si materiál, který se vám líbí. Není nad to, když vám oblečení skvěle padne, sako, kabát, který je na míru, se tomu z konfekce nikdy nevyrovná. Já vždy raději sahám po látkách z přírodních vláken. Jako u téhle sukně a kabátu. Naproti tomu je košile sice z polyesteru, ale je moc příjemná na dotek i na nošení a navíc se skoro nemačká. I přesto, že u nás není tak velký výběr látek, platí pravidlo, kdo hledá, najde. 
Většinou mám v hlavě nějaký model a podle toho hledám vhodný materiál, nebo mi najednou padne v obchodě nějaká látka do oka a na místě pak vymýšlím, co by se z ní dalo vytvořit. Určitě neplatí, že čím kvalitnější materiál, tím dražší látka. Záleží, kde nakupujete, každý obchodník si přidává jinou marži. Pravidlo, podle kterého se rozhoduju je, že pokud mě látka vyjde na míň, než za kolik by se daný kus oblečení dal ve stejné kvalitě koupit v obchodě, tak se vyplatí kousek ušít. Jestli se dá šitím ušetřit? To asi záleží na množství věcí a látkách, ze kterých tvoříte. Za sebe můžu říct, že bych si v obchodě také kousky mnohdy ani nedovolila. Mám spíš problém najít odpovídající kvalitu uvedené ceně na štítku. Nejsem ochotná platit za umělý materiál stejně jako za přírodní a ještě navíc, když mi oblečení nepadne. Nemám vlastně potom ani moc na výběr. Možnost si oblečení ušít, pak vychází jako ta nejrozumnější.
Pokud jste teprve v začátcích, doporučuju vám začít se sukní. Je to to nejjednodušší a nejrychlejší, když si zvolíte nějaký easy střih. Neberte si příklad ze sukně, kterou mám na sobě. Vysnila jsem si podobnou v šedivé od Alexandra Wanga, ale nikde jsem nesehnala stejný materiál, a tak jsem skončila nakonec u tmavě zelené vlny. Střih jsem odkoukala z fotky a upravila si ho z klasické pouzdrové sukně. Je poskládaná z různých kousků a vzadu má malý sklad místo rozparku. Zadařilo se, co myslíte? 
Pokud si zatím netroufáte na samotné šití, tak si alespoň zkuste zkrátit šaty, sukni, nebo si zúžit nohavice u kalhot. Uvidíte, že až  svedete tyhle malé úpravy, bude vás to lákat zkusit víc. Já jsem začínala úplně podobně. Dnes se nebojím ušít si skoro cokoliv. Co je na tom to nejlepší, že když se něco nezadaří, skoro vždy se to dá vypárat a začít znovu. Ještě váháte si to vyzkoušet..? Pořád si hraju s myšlenkou, předat moje zkušenosti dál a pořádat kurzy pro veřejnost, pokud by byl o ně zájem...


You Might Also Like

20 komentářů

  1. ten kabát se ti opravdu povedl. těším se, až došiju ten svůj. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, já bych na kurz určitě sla! Uz x let, vždy smutnim, kdyz u tebe sjedu k popisku outfitu a kousek, ktery mi padl do oka je DIY s zádný zběsilý úprk do obchodu se tak nekoná!:D

    OdpovědětVymazat
  3. Velky obdiv. Pre mna je sitie naozaj privelke susto, momentalne by ma celkom potesilo, keby som sa naucila lepsie fotit/upravovat fotky, pracovat s blogerom a sablonami, vycibrila taliancinu.. Takze aktivit je dost, uz sa len do toho pustit :)
    Veronika

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, opět se rozplývám nad tím, jak jsi šikovná. A pro mě jsi velký hnací motor, dokazuješ mi u každého postu, že když se chce, všechno jde. Chci se tě už nějakou dobu zeptat, jestli máš overlock nebo si vystačíš se stehy, které nabízí klasický stroj. Díky za odpověď :)
    PS: myslím, že o kurzy šití by byl zájem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Owerlock nemám a zatím si vždy nějak poradím s obyčejným strojem... :)

      Vymazat
  5. Bych se naučil, jen na to nemám buňky a trpělivost..jako chlap jsem rád, že si umím vyžehlit košili =D. Nicméně smekám, vypadá to opravdu skvěle, jednoduché střihy, skvělá kombinace barev, opravdu tleskám!

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Za to žehlení máš u mě velké plus, to zase nebaví mě :) Pro přežití úlně stačí, když si zvládneš přišít knoflík. Já se třeba do pánského ani nepouštím, protože není moc hezkých a moderních střihů. A přijde mi, že už mám ty dámské víc v ruce a umím lépe odhadnout, jak padnou na těle...

      Vymazat
  6. Skvělý článek, se kterým se musím plně ztotožnit! Kdo hledá najde! Šití mne moc baví. Tvé kousky jsou krásné a bezvadně ušité. Moc si přeji jít na kurz o střizích, neumím si narýsovat vlastní a to mi vadí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já zase taky neumím, ikdyž jsem se to v minulosti učila. Vystačím si s Burdou a pak si jednotlivé střihy upravuju podle potřeby.

      Vymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Máš môj veľký obdiv, šitie, vyšívanie také ručné ma vždy bavilo, ale keď si chcem niečo vytvoriť som úplné nemehlo a nakoniec to vždy skončí v koši. Ale asi sa začnem viac snažiť a nejak sa vypracujem :)
    ľúbezná

    OdpovědětVymazat
  9. Tak já hlásím na kurz, šít bych hrozně chtěla, ale nevím jak a kde začít :-) A to mám v hlavě tolik nápadů, teď už je jen zrealizovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem na tom úplně stejně a to šít umím, jen ten čas si konečně najít :)

      Vymazat
  10. - kdybys nekdy uvazovala o zakazkovym siti, hlasim se vsemi deseti !
    napadu mam mraky ,))

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, sit bych se moc rada naucila (a mam to v planu pokazde, kdyz se vratim z tury po obchodech, pri ktere jsem si nic nekoupila, znechucena beztvarymi vyrobky z podivnych materialu:). Respektive ja bych klidne brala i nejaky soukromy kurz, protoze se v Praze vyskytuju jen sporadicky...Jen.

    OdpovědětVymazat
  12. Jsi ohromně šikovná a myslím, že o kurzy by byl určitě zájem. Já se hlásím, ale spíš kdyby byl o víkendu. :)
    Jsem zatím začátečník, ale snažím se postupně zlepšovat. Můj cíl je jednou si ušít kabát a plesové šaty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jen musím vymyslet, kde sehnat vybavenou učebnu, všechny podobné už jsou nějakými kurzy obsazené...no uvidíme.

      Vymazat
  13. já mam krásnej ruční steh...ale prostě v ruce si kabát nebo šaty neuděláš, pokud na to nemáš půl roku:D...hodil by se mi kurz šití na stroji, nikdy mi to moc nešlo, vždycky jsem to radši došila v ruce:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to chce trpělivost, klidně si předkresli steh, nebo si to nejdřív sestehuj stehovkou a zkus zatím rovné šití. Uvidím, že to půjde :) Já jsem taky takhle začínala...

      Vymazat
  14. krasny outfit, slusi ti to moc! sikovna jsi. ja bych si to asi neusila))

    www.brigeofmemories.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images