natural soaps for skin and hair

6/03/2015


Před nějakým časem jsem se vám zmiňovala, že jsem začala používat místo kosmetiky a šampónu přírodní mýdla. A protože mi balení už dochází, je čas na malou recenzi. Když už se zajímám o správné jídlo, pohyb, byla na řadě i kosmetika. Ta dnešní je plná chemie, o tom už bylo napsáno hodně článků. Já jsem si řekla, že zkusím zatím jen něco z péče o obličej a vlasy.

Mýdla jsou vyráběna z přírodních olejů, másel a dalších látek. Jsou dělaná zastudena aby se zachovalo co nejvíce pozitivních vlastností. Oleje mají různé účinky, záleží vždy pro jaký typ vlasů, nebo pokožky jsou mýdla určena.

Tuhý šampón, nebo-li mýdlo na vlasy je skvělý vynález. Chápejte, odjakživa mám jemné mastící se vlasy bez objemu. Žádná sláva. Nedá se s nimi moc dělat. Potom, co jsem vyzkoušela řadu přípravků, které neměly příliš velký a dlouhodobý efekt, jsem se vrátila zpátky k přírodě. S klasickým šampónem plným agresivních čistících látek dosáhnete sice toho, že vlasy perfektně umyjete, ale není to pro ně to pravé. Docílíte toho, že zcela smyjete ochranný film u kořínků vlasů a pokožka je přesušená. Následkem toho má obranou funkci a vylučuje kožní maz. Proto jsem i já měla vlasy tak často mastné a musela jsem si je mít skoro obden. Což s sebou přinášelo i časté fénování a používání vlasového stylingu. 

Co teda tuhý šampón umí? Umyje vaše vlasy, ale šetrným způsobem. Odstraní nečistoty, maz, ale zároveň nepřesuší vlasovou pokožku. Někde jsem se dočetla, že vlasy se po přechodu na mýdlo cca několik týdnů více mastí, ale u mě to bylo možná jen prvních pár dnů. Po prvním použití mi trochu elektrizovaly, ale nevím, zda to přikládat tuhému šampónu. Naopak velmi rychle jsem začala vnímat, že vlasy jsou umyté, vyživené zároveň, přirozeně lesklé a bez pravidelného mytí vydrží mnohem déle než předtím.

Jak se tuhý šampón používá? Díky kokosovému oleji má schopnost s vodou napěnit, ale nečekejte, že to bude stejné jako u tekutého šampónu. Musíte si s ním dát více práce. Důležité je mít vlasy zcela mokré. Mýdlo jsem buď napěnila v dlani a pěnu pak vetřela do vlasů, nebo jsem přejížděla vlhkou kostkou po vlasech. Je to náročnější na čas, ale to je to nejmenší. Pro lenochy existuje ještě možnost, mýdlo nastrouhat (nakrájet) na drobné kousky a ty rozpustit v troše vody. Tímhle roztokem pak můžete vlasy rychleji napěnit. Vlasy umyjete, jak jste zvyklí. Pokud máte pocit, že jsou stále od mýdla, oplachování několikrát opakujte. Mýdlo pomáhá smýt i obyčejná voda s kapkou citrónu. Někdo radí ocet, ale ten jsem používat vůbec nemusela. Já si nakonec vlasy oplachuju minerální vodou. Díky tomu se mi s vlasy při fénování lépe pracuje a jsou nadýchanější. Za mě tedy můžu tento produkt doporučit. Jde o tuhý šampón pro brunetky z mýdlárny Erdé. Mají verzi pro blondýnky, i pro suché a další typy vlasů. 

Pořídila jsem si i dvě mýdla na obličej. První je ajurvédský cypřiš s peelingem na mastnou pleť. Je antibakteriální, má zabraňovat akné a černým tečkám. Druhé je ze zeleného jílu a máty. Opět čistící, na mastnější pleť se sklony k akné. Jíl se používá na léčení různých kožních problémů, máta zase super osvěžuje. Obě mýdla skvěle pěnily, asi o něco lépe než tuhý šampón. Stačilo navlhčit v ruce, napěnit, nanést na obličej, promasírovat pleť kartáčkem na čistění a smýt. Občas jsem měla po umytí pocit svraštěné pokožky, ale hned, jak jsem si obličej natřela denním nebo nočním krémem, pocit zmizel. Za celé používání se mi zlepšil celkově stav pleti. Dříve jsem měla dost časté výkyvy, kdy se mi na obličeji tvořili různé pupínky, akné, černé tečky, pleť byla celkově v nerovnováze. Teď si všímám, že je více zklidněná, žádné přehnané reakce, ani po sportu, nebo po večírku. Asi tomu také dost pomohla změna pracovního prostředí. Sedím v lépe větrané kanceláři a celkově je tu lepší klima.

Tak co, nakousla jsem vás? Zkusíte také některé z mýdel? Nebo už je používáte? Budu ráda za vaše zkušenosti nebo dotazy. Za nákupem se podívejte kromě Erdé ještě do Mýdlotéky u tří lilií nebo na Fler, mýdla Bon Savon.

You Might Also Like

7 komentářů

  1. Dostal se mi zrovna včera do ruky tuhý šampón, takže velký dík za návod, jak ho vlastně vůbec použít =)
    Dám pak vědět, jak jsem dopadl..

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJ, zkus ho, ale dej mu šanci po vícero použití. Ta změna z chemie na přírodní bázi vyžaduje trochu trpělivosti, než si vlasy zvyknou :)

      Vymazat
  2. Mám ráda všechno originální a přírodní. Trochu mi však vadí, že takové šampony moc nepění, mám pak pocit, že vlasy nemám dobře umyté, když v nich není moře pěny. Ale jde asi o zvyk. :)
    https://lenkastoklasova.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže to je právě ten fakt, že si myjeme vlasy něčím, co je účinkem stejné jako jar na nádobí. Zbaví veškeré mastnoty, a to doslova. nemůžeme se pak divit, že pokožka hlavy je přesušená, dělají se nám lupy, pak se zase rychle mastí a vlasy tím následkem trpí, jsou křehké a vypadávají

      Vymazat
  3. ten tuhý šampon vypadá dobře :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám doma také tuhý šampon v kostce, zatím jsem ho použila jen jednou, takže nemůžu příliš soudit, ale určitě mu dám šanci... Jak se znám (své vlasy), určitě budu ten typ, co se mu pár týdnů budou vlasy více mastit, než si zvyknou... :( Ale radši přetrpět těch pár týdnů, než dál používat chemii. :)

    Ela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, jen vydržet. Dej pak vědět, jestli se ti osvědčilo :)

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images