Jak na dokonalé fotky z dovolené

9/04/2017


Nemusíte mít nejlepší foto výbavu, abyste si z dovolené nebo výletu přivezli super fotky, které si chcete dát do alba nebo se jimi pochlubit. Já si poslední dobou dávám na těhle fotkách záležet, protože jsou pro mě vlastně takovým suvenýrem. Nepotřebuju si zpátky domů vozit kufr narvaný nákupy, za to mám ale kartu plnou fotek :D Mám pro vás pár svých tipů, jak na super fotky z dovolené, ať už jste u moře nebo na horách. Plus pár svých oblíbenců, které se vyplatí sledovat pro inspiraci.

Slaďte se

Jsou to detaily, ale ty právě na výsledné kompozici hrají hlavní roli. Slaďte svoje oblečení nebo doplňky s místem, které chcete zachytit. Je potřeba trochu plánování, ale výsledek stojí za to. U moře vsaďte na jemné barvy, základ je rozhodně bílá, modrá pastelově růžová, apod. Hledejte místa, která chcete nafotit předem na instagramu a hned víte, jaké šaty do kufru přibalit. Zase ale nezapomínejte na přirozenost. Noste jen to, co k vám sedí a v čem vypadáte dobře. Buďte praktičtí a místo jehlových podpatků vsaďte klidně na rovné sandálky nebo sportovní boty, když jste v přírodě.

Póza

Asi jste si už všimli, ale nejsem vyznavačem klasických póz na fotkách alá úsměv od ucha k uchu a výraz, jsem tady. Nn, na to mě neužije. Mnohem raději mám pohled zezadu. Nemusím se tvářit nepřirozeně, neruším tak výslednou kompozici a navíc se na focení nemusím nijak extra líčit. To v 30 stupňových vedrech hodně oceníte, věřte mi!


Neopakovatelné výhledy

Najděte na dovolené místa, která stojí za to vidět. Zachyťte je. Jsou to výhledy na moře, z hor nebo po hladině jezera či cihlové střechy..? Ať se budete fotit se svou maličkostí nebo ne, vychytejte to správné počasí. Je to těžší, pokud jste někde jen na pár dní, ale jen málokdo si umí poradit se zataženou oblohou před deštěm, aby to na fotce vyniklo. Jakmile je modrá obloha, máte vyhráno. 


Západy slunce, panoramata

Ty se snad nikdy neomrzí. Červánkové nebe, zlatá hodinka těsně před západem nebo ranní východy slunce. To jsou okamžiky, které si říkají o to, abyste si na ně počkaly. Stejně jako rozkvetlá pole, u kterých určitě udělejte zastávku. A pokud jste se vydali na výlet do turistického centra, přivstaňte si. Kdy jindy máte možnost vyfotit prázdné ulice bez lidí, které na fotce rozhodně nechcete. Snažte se vyhnout i rušivým detailům jako jsou odpadkové koše, dopravní značky, auta, stavební jeřáby, lešení, apod. Chcete přece zachytit to nejhezčí..?


Jídlo pro oči

Jídlo má chutnat, ale i vypadat. Ať už si uděláte piknik, večer u vína nebo sedíte ve špičkové restauraci, využijte možnost, kdy jídlo vypadá fotogenicky a lákavě. Přece jen, co si budeme nalhávat, ta dovolená o tom místním jídle taky je. Já se vždycky hrozně těším, až ochutnám něco místního, a tak vyhledávám hezké restaurace, kde dostanu jídlo ve stylovém nádobí, hezky prostřeném stole, apod. Všímám si detailů a pokud to jde, sama si je pro fotku i upravím. A na čem si hodně ujíždím, jsou hotelové snídaně. Máte možnost sedět v zahradě, v altánu nebo na terase s výhledem? Zaberte si to nejlepší místo pro ten nejpovedenější záběr.


Na hotelu jako v ráji

Jestli jste ubytovaní na super místě, odneste si pár fotek i z hotelového pokoje nebo restaurace. Kouzelný hotel nebo penzion či horský srub, to jsou ta místa, která  na fotkách vypadají dobře. Zachyťte momentky...válení v posteli, na zahradě, poklidné ráno u snídaně, prázdnou restauraci, kde vás nikdo neruší, atd...


Poslední detaily

Když už máte hotový záběr, ale fotka ještě není dokonalá, pomožte si třeba úpravami v Lightroomu. Já si ho na postprodukci hodně oblíbila. Nejlepší vycházet z podexponované fotky. Z ní totiž Lightroom dokáže vytáhnout hodně. I dopomoct modrému nebi nebo odstranit zbytečně syté stíny. Vytáhnu jas, stáhnu žlutou, zesytím barvy, doostím a je to. Někdy stačí pár úprav a fotka vypadá mnohem lépe než předtáím. Sledujte na YT třeba Kubu, který umí s fotkami zázraky a ty jeho krajinky jsou dokonalé.

Koho sledovat pro inspiraci? Já hltám třeba Leonie, která cestuje všude po světě a její posty z Itálie mě hodně inspirovaly pro fotky a výlety na tyhle oblíbená místa. Terku sleduju pro její cestovatelskou vášeň. Dokáže ráno vstát klidně v pět, aby stihla ten nejlepší záběr. Sára je zase super inspirace, jak vypadat na fotkách přirozeně. Její úsměv je nakažlivý. Katka si vybírá ty nejhezčí místa. Stačí vám k tomu jen simple outfit, plavky a rozevláté vlasy.

Na jednu věc byste ale v neposlední řadě neměli zapomínat. Nevěnujte celý čas jen focení a užívejte si volno, to opravdové, reálné. Nedívejte se na svět jenom z pozadí objektivu. Někdo si dokáže nastylovat piknik i na místě, kde kolem něj prochází hromada turistů za zády, já ale pořád zastávám názor, že pro hezkou fotku toho stačí někdy jen málo. A pokud se nezadaří, není potřeba se hroutit, bude spousta další hezčích záběrů. Užijte si dovolenou se vším všudy, ať jste kdekoliv!

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Máš krásné fotky! Prima článek.

    Já většinou ladím s prostředím restaurace. :-)

    S tím focením ze zadu moc doma neuspěju, protože prý k čemu to je, když tam není můj obličej a úsměv...já vždy říkám, že na IG jsou nejúspěšnější fotky, když se ten člověk tváří nejlépe nezúčastněně (někdy naštvaně) a kouká někam mimo. A to můj muž měl fotky i v časopise...je prostě trochu jiná doba a IG si to žádá takto. Úsměvy do objektivu se moc nenosí. Jo a nejúspěšnější fashion blogerky mají brýle i v dešti ;-))) Chápu, nemusí se líčit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ani tak nejedu podle doby, prostě mě nějak přirozeně baví tu scenérii nerušit, jen do tí tak zapadnout a stát se na chvíli její součástí...

      Vymazat
  2. Jani, děkuji za tipy. Sice už jsme z dovolené z5, ale budou se hodit. Být na fotce zezadu mám taky ráda, přijde mi, že je to takové přirozenější. Já ráda fotím lidi, když o tom neví a v pohybu - třeba když jdou přede mnou, hlavně na horách. Občas je z toho krásný záběr. IG účty, které jsi tu zmínila jsou plné krásných fotek - hezká inspirace. A děkuji za tip na program na úpravu fotek. Po doporučení kamaráda fotím spíš tmavší fotky, které se chystám zesvětlit. Zkusím to v programu, který jsi zmínila. Krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, mě LR dost pomáhá, dyž foťák nestačí. A naučit se s ním nění nijak extra těžké, spoustu věcí odkoukáš z videí :)

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images