Time to change

1/28/2018


Já se k politice moc často nevyjadřuju veřejně, i když doma se o naší politické situaci dost často bavíme. Prostě mi to není a ani nemůže být jedno. Pokud jde politika úplně mimo vás, přeskočte článek a jděte mrknout rovnou na fotky, protože dneska se rozepíšu jen o tom.


Jsem z těch voleb smutná, protože jsem v hloubi duše doufala, že se najde dost lidí, kteří chtějí změnu pro naši zem. A taky jich kolem sebe mám hodně, ale podle tohohle se nedá celá republika soudit. Každý z nás žijeme ve své sociální bublině a obklopujeme se lidmi s podobnými názory. Nemůžeme se divit, že se našlo tolik voličů Zemana, kteří ho dostali opět na první místo, protože my tyhle lidi neznáme. 


Podivujeme se, jak ho někdo vůbec může chtít za prezidenta. Ale my nežijeme životy těchto lidí, vůbec netušíme, jaké životní problémy řeší, v jaké jsou finanční situaci a jak omezené možnosti kolem sebe mají. Oni jen vidí, jak na tom jsou, jak se mají ti Pražáci a další lépe a že se o ně nikdo jiný než Zeman nezajímá. Oni netuší, že se za peníze z EU u nich doma opravily silnice, chodníky, zateplily školy, protože jim to nikdo neřekne. Oni si neváží možnosti volného cestování a práce v zahraničí, protože se tam se svými omezenými zdroji nikdy nepodívají. EU je jim jedno, nikdy nevyužijí výhod, které nám všem přinesla. 


Tihle lidé žijí od výplaty k výplatě a jakýkoliv nečekaný výdaj je pro ně problém. Nejsou na tom dobře a nebudou se mít lépe. Představte si situaci, že jste na tom tak špatně, že i na novou ledničku nebo pračku, kterou si prostě musíte koupit, musíte zvažovat půjčku. Přesně takové problémy tihle voliči řeší. A mají strach, že jim lidé ze zahraničí vezmou práci. Tu jedinou práci, kterou jsou schopni vykonávat, protože na nic jiného nemají kvalifikaci ani vzdělání. Myslíte, že jejich děti se budou mít mnohem lépe...? A myslíte si, že tahle skupina obyvatel bude za pět let volit někoho jiného, že změní názor a budou najednou proevropští..? Kdo přijde po Zemanovi...Babiš, Okamura a tihle další? Tohle se jen tak nezmění, těchto nespokojených lidí bude čím dál více. A moc pěkně to zachytil Petr Pithart v tomhle rozhovoru.


Proč si myslíte, že většina z kanditátů na prezidenta a ani politických stran neřeší otázky hodné moderní demokratické země... Já bych tak strašně chtěla řešit třeba digitalizaci státní správy, nemuset obíhat úřady, ekologii, elektrická auta, rychlovlaky, stavbu a dokončení dálniční sítě a vzdělávání. To úplně nejvíc! Náš vzdělávací systém usnul 100 let zpátky a od té doby se nezměnil. To si opravdu nikdo z těch elit neuvědomuje, že se musí začít odspodu? Jak jinak chtějí mít stát plný inteligentních a kriticky smýšlejících lidí, kteří jsou schopní uvažovat, hledat informace, ověřovat si zdroje, argumentovat. Rodiče tuhle těžkou úlohu jen tak nedají, pokud tyhle vlastnosti sami nemají. A kde jinde si to děti mají vypěstovat, když jejich rodiče jsou přesně ti, o kterých se zmiňuju v předchozím odstavci. Tohle se samo nezlomí. 


Touhle taktikou budou lidé stále věřit fake news a žít ve strachu z diktátu západu a EU, který tady reálně neexistuje. Strašně mě mrzí, že tohle téma tady nezvedají ani politologové. Kdo jiný by tuhle skutečnost měl vidět, než tihle na slovo vzatí a povolaní odborníci. 


Nejsem člověk, který by se hrnul do politiky, na to je můj život hodně krátký. Obdivuju ale všechny dobré duše, kteří do toho jdou srdcem a tyhle všechny vady tu vidí a chtějí je změnit. Jsem tak moc ráda, že máme ve vládě alespoň Piráty, protože jsou pro mě tím světlem, které symbolizuje lepší budoucnost. Já chci být jednou na svého prezidenta hrdá, slyšet ze zpráv a novin pozitivní věci, mít takovou životní úroveň, kde i za ty nejobyčejnější profese budou mít lidé slušný plat a život. Chci mít stát, kde se nežije na úkor někoho nebo něčeho a kde chci vychovávat své děti...


Co můžeme udělat každý sám za sebe? Otvírat témata ve své sociální bublině i mimo ni, být aktivní tam, kde to má smysl. Přijímat názory druhých a naslouchat. Nehejtovat ostatní a ctít principy demokracie, kde jsi jsou všichni rovni. Mít pozitivní vliv na druhé a to je taky úloha nás těch, co jsme aktivní na soc. sítích. Nebuďme jen konzumenty toho co tady máme, naši rodiče takovou svobodu neměli a my ji můžeme lehce ztratit. Važme si toho, co máme a bojujme společně za lepší zítřky. Jakkoliv. 


Tenhle článek jsem napsala pro všechny, kdo věří, naslouchají a chtějí se zamyslet. Pokud máte jakékoliv názory, klidně my je sem sepište. Ale hlavně...nechte si to projít hlavou. Občas vidíme jen ten svůj svět, ale jen do chvíle, dokud nás světy ostatních nekonfrontují. Toť vše :) 

Mango suede biker jacket, HM satin top, Zara satin skirt, Reserved suede ankle boots, Gucci bag


You Might Also Like

12 komentářů

  1. Dokonalý outfit a krásný účes! Moc ti to sluší!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Nějakou náhodou ty moje chudinky vypadají i dobře :D

      Vymazat
  2. Tvůj názor na politiku naprosto sdílím, shrnula jsi to výstižně. Podobné omezené názory o diktátu, ničím nepodložený strach z uprchlíků slýchám od rodičů snad při každé návštěvě... A nějaké domlouvání je absolutně nemožné. A přesně tomu odpovídá životní styl - vzdělání za komunistů nic moc a od revoluce až dosud práce za výplatu, ze které se dalo vyžít taktak a s neustálými stížnostmi na ty zloděje nahoře a černé vyžírky dole... A je to vyčerpávající a mě už došly síly se pořád hádat. Ale do politiky se vrhnout hodlám, minimálně na té komunální úrovni. S přítelem oba kandidujeme za Piráty.
    A k outfitu - ta sukně je moc krásná, tyhle rozevláté vypadají při chůzi tak krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S rodiči je to těžké, mám to doma podobné, ale respektuju je, i když s nimi v politické otázce nesouhlasím. Obdivuju, že se chcete toho aktivně zúčastnit. Všechna čest. Držím palce, ať se vám v tom daří :) Změna je potřeba!

      Vymazat
  3. Mno... a máme tady trochu toho pytlování. My prachacháči= vzdělaní osvícenci. Ostatní chudí= nevzdělaní. V mém okolí volilo Zemana překvapivě dosti vzdělaných a ne zrovna těch, co živoří od výplaty k výplatě. Mám pár přátel, kteří jsou členy strany Svobodní. Ti jej rovněž volili a mám je vyloučit ze své přízně? Raději bych tu četla o sukýnkách. Ale moje chyba, varování bylo nahoře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O sukýknách napíšu zase příště, slibuju :) Měla jsem jen potřebu rozepsat se o jiném pohledu. Spousta lidí v mém okolí se podivuje nad tím, jek někdo mohl volit Zemana a já chtěla nastínit, že ten život mimo velké město vypadá občas úplně jinak. A pokud bychom poměřovali statistické údaje co se týče výše dosaženého vzdělání a platového ohodnocení, většina jeho voličů by skutečně spadala do těch, které jsem již zmínila. Ale samozřemjmě to nechci generalizovat.

      Vymazat
  4. pekne si to načrtla :) síce ma všeobecne politika nezaujíma, ale toto mi je naozaj ľúto ako dopadlo :D celý slovenský národ s vami súcití :D

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viky, díky i za podporu. Snad za pár let už budeme moct všichni shlížet pyšně na hrad, jako vy. je to škoda, ale život jde dál. Je to spíš signál, že je potřeba řešit republiku jako celek a nekoukat se na ní jen z Prahy.

      Vymazat
  5. Outfit se ti velmi povedl, sukne je opravdu moc pekna. Uprimne receno, ja jsem nakonec volit nebyla. Nemyslim si, ze mi prislusi, kdyz se v Cesku objevim pouze na 14 dni v roce. Cetla jsem si zpravy na internetu a mela jsem informace i z Ceska, kde se sledovaly debaty. I moji rodinni prislusnici zmenili nazor na pana Drahose - a rozhodne to nejsou lidi, kt ziji od vyplate k vyplate. To, ze se Zeman obraci na vychod, me neprekvapuje - Evropska Unie je opravdu hodne zdecimovana - za chvili budeme platit i na Italy. Anglie chce Brexit - nedivim se. Ty nemas ani predstavu kolik lidi v Rakousku si preje Schiling nazpatek a aby se zase zavrel trh?! Vzdelavaci a rekvalifikacni system v CR nebyl v Cesku nikdy dobry, a pochybuji ze by se to rapidne zmenilo s vladou pana Drahose. A navic, pokud zijes v cizine nebo cestujes, je jenom na tobe, jak te lidi zaskatulkuji. A pokud si myslis, ze jenom nevzdelani lidi, kteri maji strach ze zmmeny, volili pana Zemana, tak se hodne pletes.
    xx Vera
    https://simplelivingstylebyvera.blogspot.co.at/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Veru za tvůj zahraniční pohled. Chápu, že když žije člověk dlouhodobě v jiné zemi, vnímá spoustu věcí úplně jinak. I na té evrposké úrovni. Já něříkám, že profesor Drahoš by byl ideálním kandidátem, jen jsem doufala ve změnu a na druhou stranu chápu i ty Zemanovy voliče, kteří se sice neztožňujují s jeho chováním, ale mají právoplatné obavy z vývoje naší země a EU. Já bych se jen nerada dočkala referenda o vystoupení z EU, protože zastávám názor, že na tak složitou otázku si edukovaně dokáže zodpovědět jen málo z nás. A pokud nejsem v téhle problematice natolik zběhlá, abych si dokázala představit všechny důsledky, nechtěla bych se takového hlasování vůbec zúčastnit...

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images