My fashion revolution

4/27/2018


Tenhle příspěvek je takové moje vyjádření k aktuálnímu fashion revolution weeku, který probíhá až do 29. 4.
Fashion Revolution je mezinárodní iniciativa, která vznikla v Londýně v přímé reakci na pád bangladéšské oděvní továrny Rana Plaza v Indii v roce 2013. Jejím smyslem je poukázat, že za výrobou oblečení jsou lidé, jaké mají pracovní podmínky a že prostě nepadá z nebes a mělo by tím pádem pro nás mít i větší hodnotu, než kus hadru, který zkončí na dně skříně.

Mně se tohle téma dost dotýká, protože sama oblečení tvořím, šiju si ho, a proto vím, kolik je za tím času a chápu jeho hodnotu proto jinak. Mám pro vás pár svých tipů, jak k oblékání a nákupům přistupovat trochu zodpovědněji. Když každý totiž u sebe změníme jen něco, znamená to ve výsledku opravdu hodně.


S tím souvisí i vlastně ten můj žlutobéžová kabátek Marela. Jde o vintage kousek, který jsem zase někde ulovila a pořád jsem ho měla na ramínku a vzala ho za tu dobu jen parkrát. Ale přesně pak tímhle způsobem končí to oblečení na skládkách, a nejen z druhé ruky , ale mnohdy to nové. Víte, že HM měsíčně vyhodí a spálí několik tun neprodaného oblečení? A to zmiňuju jen tu značku, o které se to provalilo na veřejnost. Fast fashion tomu prostě přispívá velkou měrou a snaha o maximalizaci zisku bez přímé odpovědnosti firem na naše prostředí také. 


Ale zpátky k tomu kabátku. Místo toho, abych ho nechala ležet ladem, zapřemýšlela jsem, co s ním. Kreativita je super vlastnost, která rozhodně napomáhá proti plýtvání a vyhazování. Kabátek měl nešikovnou délku pod boky, která nevypadala nejlíp ani k mini sukním, ani k dlouhé délce. Tak jsem ustřihla okraj a jednoduše ho zkrátila na krátký kabátek pod pas. Jednoduché jak facka. Pro srovnání přidávám dole fotku ještě v původní délce. Schválně mi řekněte, jak se vám líbí více. Jsem zvědavá.

A co dalšího se dá vymyslet s oblečením, abyste nemuseli neustále nakupovat nové a pak ho hromadit a vyhazovat? Za prvé určitě pomůže už na začátku správný výběr kvalitních materiálů. Díky přírodním materiálům jako je vlna, bavlna, hedvábí, kašmír, viskóza a správné péči svému oblečení zajistíte, že bude vypadat dobře i několik sezón. Nerozpadne se a nebude žmolkovatět po prvním praní. Insvetujte do kvality, opravdu se to vyplatí a nakonec to vychází i levněji. Já vám o tom někdy zase napíšu delší článek, protože tohle je věčné téma.


Něco vám nesedí? Zkracujte, vyměňte knoflíky, rozbitý zip, zašívejte prasklé švy a dírky. Drobné nedostatky na kvalitě přece ještě neznamenají, že má ten kus oděvu skončit v koši. 

Zapojte tu zmiňovanou kreativitu. Uvedu pár příkladů. Džíny se dají zkrátit a nechat nezačištěné dolní okraje, vypadá to suprově a zvládnete to bez šití. Dají se ozdobit našitými perlami, květinovou výšivkou, volánky, nýtkami, apod. Hledejte třeba inspiraci na pinterestu, tam toho je. Máte kalhoty, které jsou vám přes nohy těsnější? Našijte do bočních švů pruh kontrastní látky jako lapmas. Budou vypadat stylově se sportovním nádechem a vy v nich nebudete trpět.


Sukně, kabátky, bundy se dají zkrátit. Pokud je vám něco volnější, zamyslete se, jak by se ten kousek dal šikovně zúžit. Je vám naopak těsnější top nebo šaty, co dát do božních švů průhlednou látku, tyl, krajku, apod..Vzpomínám si na jedny ušité ramínkové šaty, kze kterých jsem vyrostla a už se do nich přes záda moc nevešla. Zadní díl začínal někde pod lopatkami, tam to přesně nejvíce pnulo. Takže jsem ty záda jednoduše snížila dolu ke křízi a posunula tak i zapínání a prodloužila o kousek nastavitelná ramínka. Rázem jsem je dopla bez problému a bylo mi v nich zase příjemně. Tyhle šaty prostě jen tak nedám :) A navíc jsou ušité, takže si ji vážím dvakrát více. 

K oblečení byste měli mít podle mě nějaký vztah. Pak vám bude líto, když ho nebudete nosit a jen tak se ho nezbavíte. Šití je bezva metoda, jak si takový vztah vybudovat.Až uvidíte, kolik vám trvá vyrobit si třeba jedny šaty nebo košili, pochopíte. 


Sepište si svoje základní kousky. Co vám sluší a sedne nejvíce, co nosíte nejraději a nejčastěji. V čem se prostě cítíte skvěle. A těchto základních kousků se držte a čas od času k nim přidejte něco nového, co vám ten váš základ stylově doplní. To je úplně to nejvíc basic pravidlo, jak se vyhnout emotivním nákupům a nákupní horečce vůbec. Mně hromadění a neustálé nakupování něčeho nového prostě nedává vůbec smysl. Za prvé je to drahý koníček, za druhé tyhle nákupy nedopadají dobře. Já si raději nekoupím žádný trenčkot nebo květované šaty, dokud nenajdu ty pravé. Pak mám jistotu, že je budu mít, dokud se mi nerozpadnou. A ono to fakt tak funguje, mluvím z vlastní zkušenosti.


Chtějte znát původ oblečení. Dívejte se občas na cedulky svého oblečení. Nebylo by fajn jako např, v jídle podpořit svým nákupem i tu domácí produkci? Je to jednoduchá rovnice. Pokud tu bude čím dál větší zájem o české oblečení a doplňky, bude tu taky mnohem větší výběr a více značek, které se uživí. Ani si neumíte představit, jak je v Čechách obtížné začít s nějakou módní značkou. A ještě najít zákazníky, kteří se nebojí připlatit za kvalitu. A to ani nemluvím o výběru materiálů a šikovných švadlenách. Těch je jak šafránu. Pojďme si alespoň občas udělat radost něčím od nás. Budete mít tak kousek, který neuvidíte na každém druhé a ještě z takového nákupu budete mít dobrý pocit. Budu ráda, když mi dáte třeba své tipy na české značky, které ještě neznám :)


Co vy a fashion revolution, dotýká se vás to nějak? Přehodnotili jste svůh vztah nebo své chování směrem k fashion průmyslu? Dejte mi vědět do komentářů, tohle téma mě totiž hodně zajímá :) 

Marela +DIY vintage wool jacket, Storets asymetric shirt, HM denim skirt, &OtherStories shoes, Mango wowen bag
ph. Terka 



Pro srovnání ještě původní verze kabátku v délce po boky. Která varianta u vás vede?




You Might Also Like

7 komentářů

  1. Mě se moc líbí ta pruhovaná košile. Já na asymetrické kousky moc nejsem, ale tato je moc zajímavá. Kabátek se mi líbí v obou délkách, nemůžu říct, ale pokud se ti už okoukal jako delší, tak to zkrácení chápu ;) Jinak v řetězcích už ani nijak nenakupuju, radši si nechám oblečení ušít (nebo sama občas něco stvořím a nebo přešívám staré oblečení po mamce a nebo ze sekáče ;)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta košile je má oblíbená, kdybych si troufla na střih, tak jí mám ušitou, ale tohle je pro mě zatím oříšek. A kabátek jsem právě kvůli té délce nenosila, což byla škoda. Nechtěla jsem ho zatím posílat dál, takže tam ve skříni smutně ležel. Ale teď ho tahám skoro pořád, někdy stačí fakt jen málo. Jsem ráda, že vídám čím dál holek (včetně tebe), které dají víc na ty vintage kousky a baví je lovit v sekáčích a šít. :)

      Vymazat
  2. Tak já to mám nějak jako Vy. Ráda si připlatím za kvalitu a kupuji jen věci z vlny, hedvábí, kašmíru, lnu, bavlny a viskózy. Ráda lovím v secondhandech odkud mám plno pokladů (třeba kašmírové svetry, hedvábné halenky atd.). I když mám pocit, že už ani ty secondhandy nejsou co dříve a to zboží je často nekvalitní a hadroidní. A nebo pokud nějaký secondhand má hezké a kvalitní zboží tak nevydří dlouho a brzy je zrušen (aspoň tady u nás). Takže kolikrát odcházím s prázdnou a jen jednou za čas najdu nějaký ten poklad. Oblečení, které už mi není, nelíbí se atd. buď rozdám po rodině a nebo daruji na charitu. Sama jsem si kolikrát říkala jak je to šíléné kdy se na Nás pořád valí nové a nové kolekce a kde všechny ty neprodané ,,hadry" končí. Takže raději kvalitu než kvantitu. Já osobně si pak takových věcí více vážím. Je pravda, že třeba kašmírovým věcem a hedvábným musím věnovat větší péči při praní, ale za ten pocit to stojí. Jsem ráda, že se konečně lidé nad tím zamýšlí a snad jednou dojdeme opět k tomu, že opět budeme mít kvalitní a poctivě vyrobené věci.
    Jinak k vašemu kabátku - na Vás se mi líbí ta kratší verze. Jsem ráda, že dostal šanci.
    Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, s těmi sekáči u nás je to trochu bída. Ty ve větších městech jsu často vybrané, proto do nich chodím vždy v menších městech nebo v cizině, když na nějaký narazím. Čas od času se tam vždycky něco najde. A úplně nejlepší je chodit na blind, to většinou něco objevím, když ale sháním konkrétní kousek, třeba jako naposled světlou džínovou bundu, jako by se po ní propadla zem. Každopádně chválím a oceňuji ten Váš přístup, takhle nás být víc, tak se ty velké módní řetězce konečně trochu zamyslí a třeba by přestaly chrlit jeden trend za druhým, nebo by se alepoň zamysleli nad těmi materiály, které používají.

      Vymazat
    2. No já doufám, že nás bude víc a víc :-) . A lidi přestanou ty předražené umělé ,,hadry" kupovat, budou chtít být více originálnější a nenosit jen oblečení jako ovce (tím myslím, když vidím slečny oblečené jako přes kopírák, bez nápadu). Styl totiž není o penězích.
      Monika

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images