summer must have: white dress

7/16/2018


Slibovaný článek je tu...jestli si máte na léto pořídit jen jedny šaty, tak za mě rozhodně bílé. A tak mám pro vás outfitové inspo z mých fotek. Vytáhla jsem i ty starší, i přesto, že už nejsou v takové kvalitě, ukazují, jak se takové šaty dají variabilně nosit na spoustu způsobů.

Bílou barvou to jen začíná. Teď ještě vybrat správně střih, materiál a strukturu. Na léto vedou určitě přírodní materiály jako je bavlna, viskóza, len nebo hedvábí. Jsou prodyšné a nebudete se v nich topit ve vlastním potu, pokožka může díky přírodnímu složení dýchat a nebude podrážděná.

Střih...ideálně splývavý, volný, aby vám šaty nebránily v pohybu a cítily jste se v nich příjemně klidně celý den. A délka...ta je na vás. Dlouhé šaty si může dovolit každá z nás. Drobnější postavy by měly sáhnout alespoň po nějakých podpatcích a drobnějších kabelkách. Kdo chce vykouzlit ženskou siluetu, tak můj tip jsou rozhodně zavinovací šaty, které umí zázraky. Což mi připomíná, že bych si jich měla pořídit víc. Jsou univerzální a dají se nosit i v zimě přes tričko nebo rolák, takže se do nich vyplatí investovat a koukat na kvalitu.

A co myslím tou strukturou..? Buď čistě hladké, hedvábné s leskem, úpletové, žebrované nebo s krajkou či výšivkou. Každé mají něco do sebe a každý materiál se dá nastylovat jinak.

A teď k těm mým outfitům, jak bílé šaty nosím nejraději já. Pokud máte podobný styl, můžou se vám tyhle tipy hodit.

1) Krajkové

Krajkové bílé šaty jsou klasika. Snad proto, že jsme romantické víly a trochu nám takové šaty připomínají ty svatební. Jsou jemné, ženské a nejedny oči se za nimi otočí. Tyhle dlouhé jsem si vysnívala asi tak rok, než jsem sehnala látku, vhodnou krajku a pustila se do šití. Jak je nosit?

Já je mám nejradši s rovnými sandálky a proutěnou kabelkou na denní chození v boho stylu. Stačí navlnit vlasy a přidat velké brýle. 

Pokud byste chtěly takové šaty vzít i večer, přidejte k nim páskové sandálky na podpatku a malé psaníčko do ruky, které je stejně jemné jako šaty. Vlasy do ležérního drdolu s výraznějšími náušnicemi, přirozený makeup a můžete vyrazit.



Eyelet krajka

Je to děrovaná výšivka ideálně na bavlněném plátně a často mají takové šaty ozdobný okraj. Tyhle jsem si sice neušila, ale stále je můžete objevit ve Forever 21. Ale nedalo mi to a stejně jsem si je trochu upravila, hlavně ty rukávy a detail ve výstřihu. Jak je nosím? Letně a žensky. Zase nazuju rovné sandálky nebo pantofle, klobouk a malou cross body kabelku. Ta se k těmhle šatům hodí podle mě nejvíc a vůbec nemusí být proutěná. Hnědá kůže nebo semiš k nim bude taky vypadat perfektně. A pokud chcete přidat pár centimetrů, nazujte espadrilky na klínku. S těmihle šaty jim to bude slušet.


Crochet krajka

Není krajka jako krajka a každá vypadá jinak. Tyhle mini šaty jsou bohémské a sexy zároveň. K téhle krátké délce vynechte v létě podpatky. Stačí jim opravdu málo. Dají se nosit s džískou, jak tmavě modrou, tak i se světlou sepranou džínovinou, nebo se sportovním bomberem ve světlých barvách a k tomu jednoduché mokasíny nebo bílé tenisky. Je jen na vás, který styl je vám vlastní. Tohle je velká výhoda krajky, může být vysloveně něžná, ale i ležérní se sportovním nádechem.


Vyšívané šaty

Tyhle šaty jsem si přivezla minulý rok z Itálie, kupovala jsem je v Mötivy a staly se hned mými nejoblíbenějšími. Hlavně kvůli tomu, že jsou z lehoučkého bavlněného batistu, mají krásný detail s výšivkou na hrudníku a splývavý střih. A navíc jim vůbec nevadí, pokud je zmačkáte v kufru. Stačí je vyvěsit nebo rovnou vzít na sebe. Áčkový střih sluší štíhlejším postavám, hlavně co se týče štíhlých nohou, pokud je v mini délce. Maxi délka naopak sluší jak vysokým, tak i plnoštíhlým postavám. A ještě trik, ty americké průramky, tzn. více ke krku prodlužují krk, tím i celou postavu a dělá krásná ramena. Takový střih bych měla ve skříni zreplikovat do několika verzí. 


Zavinovací

Pokud to neradi přeháníte s romantikou, možná se vám zalíbí tyhle jednoduché šaty s rukávy. Jsou z příjemné viskózy, jedinou nevýhodou, že se více mačkají. Véčkový výstřih dělá pěkný hrudník a prodlužuje krk. Pásek v pase zase vykouzlí ženskou siluetu a zúží celkově postavu. Šaty jsem oblékla jak s vysokými dřevěnými sandálky, tak i s těmi rovnými na šněrování v Céline boho stylu. Pod šaty se dá obléknou i spodnička, ta moje je sice delší, ale v tomhle případě se mi líbí, jak vykukuje. Jaké doplňky? Mám ráda kombinaci s přírodní hnědou barvou kůže, ale budou si rozumět na večer i s černými sandálky a rudou rtěnkou. Díky jejich jednoduchosti se budou hodit na každou příležitost. A mám je výjimečně z HM a jejich kolekce Trend, ale už to bude pár let.


Trenčkotové

Tohle je super business kousek do kanceláře. Trenčkotový střih má jasné linie, je jednoduchý a vypadá více formálně. Navíc je budete moct nosit jako šaty samotné nebo vestu třeba přes prádlové šaty na ramínka jako mám já na fotkách. Doplňky jsem zvolila v barvě spodničky v nude odstínech béžové. V tomhle případě je to jemnější varianta než klasická černá nebo červená. U vypasovaných šatů je potřeba si dávat pozor na materiál a zpracování. Musí vám perfektně padnout, neměly by se ve švech krčit a ani příliš mačkat. Tyhle jsou z Max Mary a není divu, že padly jak ulité.


Off shoulder

Typicky letní dovolenký kousek. Ty moje jsou ušité, ale dalo mi docela zabrat, najít materiál, který je něčím zajímavý a není moc průsvitný. To je problém většiny bílých šatů, a tak myslete na to, co pod nimi budete nosit za prádlo a zda se dají nosit přímo na tělo, aby nic nekoukalo. Někdy se kvůli výstřihu nedají vzít s podprsenkou, jako je případ těhle bez ramen. Díky tomu dlouhému volánu mi ale nic nekouká a můžu je nosit v pohodě bez prádla. Takové šaty vyžadují minimum námahy. Stačí nazout sandálky, přidat proutěný košík a slamák. Můžete takhle vyrazit rovnou na pláž nebo korzovat městem. Dají se nosit volně, jak to mám ráda já, nebo v pase přepásat páskem či šňůrkou. Obojí vypadá dobře.


Který typ šatů je váš favorit? Nosíte je v létě rády? Ještě tu nemám žádné úpletové, ale jelikož tenhle materiál vypadá nejlépe na přiléhavém střihu, není to nic pro mě. Pokud vás ale netrápí vypouklé břicho, jděte do nich. Vypadají suprově i v drapované variantě, jako např. dělá Alexander Wang. K takovým šatům se hodí tenisky nebo robustní pantofle a jiné sportovní doplňky. Kabelka velká shopper nebo crossbody v minimalistickém provedení.

A protože mám většinu těch bílých šatů roky, mám pro vás pár mých tipů, kde se po nějakých nových podívat, abyste mohli rovnou doplnit svou zásobu letního šatníku.

Shopping tipy

1) Dixie, 2) Mango, 3) HM, 4) Answear, 5) Missguided, 6) Asos, 7) Mötivi, 8) Asos


You Might Also Like

3 komentářů

  1. Krásný článek a ty fotky jsou úžasné Tolik práce je za tím vším vidět. Máš můj obdiv. Jinak samozřejmě z těch nákupních tipů jsem vybrala ty nejdražší ... Instinkt :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Já miluji eylet materiál, ale z těch tvých šatů bych si vybrala ty jednoduché zavinovací a ty off shoulder. Já mám bílé oblečení moc ráda a i když v práci je to barva mého stejnokroje, tak i v civilu se ráda halím do bílé ;) Krásný den :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jak jsem jindy romantická a óchala bych nad těmi nejvílovatějšími, tak tentokrát mě dostaly ty z Max Mary, ty jsou prostě perfektní! A to sladění spodničky s páskem! Asi nejméně se mi líbí ty zavinovací s bílou šňůrkou. S hnědým páskem je to o moc lepší.

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images