Wedding planning

5/11/2019


Všude možně slýcháte tipy od nevěst, jak si naplánovat svatbu, ale málokde se dozvíte, že byste do toho měli zapojit i svého partnera.
Tak jsem si řekla, že sepíšu článek o tom, s čím vším vám může partner při plánování svatby pomoct. Nebo teda spíše o tom, jak to máme konkrétně rozdělené u nás.

Hledání svatebního místa
Tohle je úplný základ, kde můžete figurovat oba úplně od začátku. Já jsem si vytipovala místa, obepsala je a následně jsme spolu řešili podmínky a ceny, které nám majitelé míst zaslali. Nebo můžete partnera poprosit, aby ty vámi vybrané svatební lokace obepsal sám. Po užším výběru už společně objedete ta, která se vám zdála nejhezčí, abyste si mohli oba pohovořit o tom, co bude pro vás to pravé.


Rozpočet
Důležitá položka svatby, bez které se neobejdete oba dva. Mně můj snoubenec např. pomohl sestavit měsíční cashflow, kdy která zálohová faktura je potřeba zaplatit a jestli na ni v tu chvíli budeme mít. Pokud plánujete svatbu svépomocí a za min. útratu, tak vás tenhle bod moc nezdrží, ale pokud se pohybujete už ve vyšších částkách, musíte být u toho oba. A musíte si nad celkovým rozpočtem sednou a shodnout se, co z toho vám oběma dává smysl a co na svatbě vlastně všechno chcete mít. O svatebním rozpočtu se po té naší svatbě určitě rozepíšu podrobněji. Ale dopředu prozradím, že naším cílem nebylo mít svatbu za hubičku a šetřit na všem na čem se dá. Ale i tak na to můžete jít s rozumem.


Úřady, matrika, farář, prstýnky
Tady partnera zapojit musíte, jinak se oddacích listů nedočkáte. Pokud stejně jako my nechcete formální obřad vedený matrikářem, může vám partner pomoct s hledáním faráře, který vás může oddat v místě, které jste si vybrali. Já takhle našla toho našeho až na druhý pokus a včera jsme u něj byly na třetí schůzce. Tohle jsou záležitosti, které musíte řešit pouze vy oba, a to i přesto, že na svatbu máte třeba najmutou koordinátorku.

Prstýnky. Ten jeho pro něj bude překvapením, důležité bylo hlavně  zjistit jeho správnou velikost. Ten můj, který bude samozřejmě o něco nákladnější na výrobu, jsme už komunikovali spolu. Přece jen to není úplně zanedbatelná položka z rozpočtu. Museli jsme se shodnout na max. částce a tím pádem i stylu. Naštěstí jsme našli přesně to pravé. Vymyslela jsem na ně i text, který si nechat na oba vyrýt, ten jsme s partnerem taky probírala, mělo by to být něco s čím oba souzníte a má to pro vás vlastní symboliku. I přesto, že to nebude překvapení.


Oblečení pro ženicha a mužskou část rodiny
Bez partnera to prostě nepůjde. Asi žádná novinka, ten jeho oblek mu samozřejmě pomůžete vybrat vy, ale do krejčovského studia už ho můžete dle instrukcí klidně poslat samotného, stejně jako na přeměření či zkoušku rozešitého obleku. Pokud mu důvěřujete můžete ho požádat, aby dohlídnul na výběr obleku pro svého tatínka  a mužskou část rodiny. Když mu nasdílíte fotky stylu, který chcete, aby oblékli, nemusíte u toho být pokaždé osobně.


Svatební dary a detaily
Můj snoubenec je vynalézavý typ, tak vymyslel např. do pozvánek přidat QR kód s odkazem na naši svatební událost. Pokud si rozumí s programováním a trochou grafiky, můžete ho zapojit do výroby svatebního webu, nebo minimálně vytvoření FB stránky, kde rozepíšete pro hosty veškeré detaily. Stejně jako vymyslet, jak vynaložit se svatebními dary, ať už se bude jednat o něco hmotného nebo peníze. Tady se může jeho zručnost hodit. 



Catering na svatbě
Vy si to sice uděláte na svatbě hezké, ale na jídle a pití si chcete pochutnat všichni. Přítele jsem zapojila do schůzek s naším cateringem, kde jsme již řešili konkrétní menu a jeho složení, včetně nápojů a alkoholu. Víno a sekty budeme mít vlastní, tohle byla část zase pro něj, takže ho obstaral, objednal nebo sám nakoupil. Bavili jsme se i o svatebním dortu a jaké by měl mít příchutě. Miluje sladké, takže u toho prostě musel být, minimálně u toho výběru náplní. 


Pozvánky, svatební řeč a slib
Všechny veřejné texty byste spolu měli komunikovat. Ať už se jedná o řádky na svatební pozvánce, nebo řeč, kterou k vám bude pronášet oddávající a i slib, který si chcete před svou rodinou a kamarády dát. Jsou to důležité body, na kterých se musíte dopředu shodnout. Na svatbě už s tím nic neuděláte. Jakmile jsem měla první verzi pozvánky, hned jsem mu ji poslala ofocenou na mobil, jestli je s tím OK, až potom jsme se s kamarádkou pustily do tisku a celé výroby. Aktuálně trávíme čas nad vymýšlení svatební řeči, je to pro nás důležité a musíme najít to, co mluví za nás oba. Tohle je část, která nikdy nemá být jen o vás samotných, tak tomu věnujte dostatek času. Slib si sice nemusíte doslovně říkat jeden před druhým měsíce dopředu, ale asi byste si měli vyjasnit, v jakém duchu se ponese, ať není jedna či druhá strana nějak nepříjemně překvapena. Asi se nechcete při čtení takových řádků před oltářem cítit nepříjemně...komunikujte to spolu.


Technická řešení a manuální pomoc
A tady myslím třeba zapůjčení většího auta na den svatby, sehnání fotokoutku, propojení repráků v místě hostiny, zapojení světel, sestavení playlistu, atd. Přesun nábytku, přenášení těžších věcí, apod. Prostě jakékoliv činnosti, kterých se partner může zhostit a může je vykonat i bez vaší asistence. Určitě vás napadne spoustu dalších.


My si to sice uděláme na svatbě hezké a vymazlíme všechny ty krásné detaily, vybereme květiny, styl dekorací, barevné doplňky a všechny ty další hezké záležitosti, ale je spousta dalších činností, které můžeme svěřit našim polovičkám. Stavba je vždycky o dvou lidech, není to jen oslava nevěsty. Mně samotnou by mrzelo, kdyby můj snoubenec měl pocit, že je jen páté kolo u vozu. Nemohla bych se na ten velký den D těšit a už vůbec bych si ho s takovým vědomím nemohla tak užít. 


Proto si doma před plánováním svatby zkuste rozdělit role a postupně k nim přiřazovat úkoly. Vy budete ráda, že na to konec konců nejste sama a přítel třeba přijde s nápady, které vám ani nepřišly na mysl. Vím, že to někdy během toho i těsně předtím může být napjaté, když spolu ale všechno komunikujete, máte dost velkou šanci, že se během toho všeho plánování ani jednou nepohádáte. U nás to musím zatím zaklepat, funguje skvěle. Sice jsem přítele musela trochu dokopat, rozposlat pozvánky, ale to je jen maličkost, naproti tomu, jak jsem ráda, že mi s tím pomáhá a že to pro něj není jen otrava. A hlavně mě hřeje pocit, že se na to těší stejně jako já. O to jde přece nejvíc.


Plánujete svatbu? A pokud ano, jak jste si to doma rozdělily vy? Zajímá mě s čím dalším vám může partner pomoct.


Za všechny tyhle krásné společné fotky z rozkvetlého Petřína děkuju Alex. Že si na nás našla chvilku času mezi tou hromadou fotek, co musí dokola upravovat a já jsem tak mohla mimo jiné vyvětrat své DIY šaty spíchnuté před focením na poslední chvíli...

You Might Also Like

4 komentářů

  1. krásné fotky, vážně se povedly!

    OdpovědětVymazat
  2. U nás jsme se shodli bez hádek na všem a zařizovali jsme to buď společně nebo zvlášť. Partner vybíral svatební oznámení, které jsem dle našich požadavků našla, prstýnky jsme vybírali spolu, dort taky a harmonogram svatebního dne jsme společně vymysleli. Já si vybrala šaty, květinovou výzdobu a teď už jenom jít jako rádce při nakupování pánského obleku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super. Takhle to má být. Ale nejsem ani proti tomu, když to muž nechce řešit a ženě to nevadí a má na to dostatek času. Pokud jsou obě strany spokojené a vyhovuje jim to, tak ať to každý zařizuje podle sebe.

      Vymazat

Like us on Facebook

Flickr Images