Rome trip

5/19/2015

výhled z Villa Borghese

Udělat si výlet do Říma byl super nápad. Naposledy jsem byla v zahraničí někdy v prosinci, kdy jsme se vydali do Budapešti. Ale teď jsem se těšila konečně na teplo. Celé dny jsme tu měli opravdu krásné počasí, teploty kolem 28 stupňů a i večer bylo příjemně. Do kufru jsem si přibalila jen jedny kalhoty a mokasíny, jinak jsem po městě pobíhala v sandálkách, šatech a kraťasech. Kupodivu jsem si tentokrát vzala jen to, co jsem skutečně unosila. Zajímal by vás třeba článek o tom, jak si balím na cesty?

Doprava
Do Říma jsme letěli s Wizz Air. Zpáteční letenky objednané s 2 měsíčním předstihem nás v přepočtu vyšly na necelých sedm tisíc. Wizz Air létá na letiště Ciampino, které je vzdálené od centra města cca 40 minut. Jezdí sem pravidelný autobus přímo z letiště. Pokud si budete chtít u letiště půjčit auto, je potřeba počítat s tím, že většina půjčoven bude akceptovat platbu a zálohu pouze kreditní kartou. Nám se díky tomu nepoštěstilo a první den jsme museli naše plány dost měnit. Taxi nedoporučuji vůbec zvažovat, můžou vám napálit taxu 40 Eur, kterou si za cestu můžou maximálně nechat naúčtovat. Když jsme se vraceli domů, nestihli jsme si jízdenky na bus z Termini včas koupit a tak jsme taxi nakonec museli vzít. Ale díky tomu, že jsme se domluvili s další skupinou lidí, kteří měli na Ciampino namířeno, nás cesta každého vyšla stejně jako jízda busem. Po městě jsme chodili skoro pořád pěšky nebo pak metrem. Denní jízdenka vás vyjde na 7 Eur, 100 minutová na 3 Eura. Jen si zkontrolujte, co vám vytiskne automat za jízdenky. Nám se stalo, že místo dvou celodenních, nám vydal jen jednu.

Ubytování
Jak už jsem se předtím zmiňovala, měli jsme první noc v hotelu za Římem přes booking.com. Ale díky tomu, že nám nedopadlo auto, jsme museli narychlo najít jiné ubytování. Přes airbnb.com jsme si našli hrozně hezký pokoj u centra v ulici La Spezia, která vedla rovnou k náměstí San Giovanni, kde byla nejbližší stanice metra. Nově se tu ale dodělává nová trasa metra, takže stanice nové linky bude otevřená hned kousek od domu. Pokoj jsme měli i se snídaní, takže jsme nemuseli pospíchat a ráno si ji vychutnali ještě v posteli. 

Památky
Na cestování nejvíc miluji poznávání nových míst, procházení se ulicemi a sezení v kavárnách, restauracích. Díky tomu, že jsme bydleli v centru města, jsme si za všemi památkami mohli dojít pěšky. První návštěva vedla rovnou ke Koloseu, ale už dopoledne se tu tvoří velká fronta lidí na vstup dovnitř, což mě vůbec neláká. Za to do vedlejšího Forum Romanum jsme se rádi podívali. Je to komplex antických pozůstatků starého Říma, kterým se můžete procházet volně procházet. Pokud se vyšplháte nahoru na Palatin, naskytne se vám krásný výhled na střed města. Anebo se můžete zajít podívat do jeho muzea, kde se o historii téhle části dozvíte více. Za vidění určitě stojí Pantheon, památník Viktora Emanuela II., náměstí Piazza del Campidoglio, bazilika San Giovanni, kam se podíváte zcela zdarma. Vynechat můžete fontánu Di Trevi, protože je celá pod lešením. Jeden den jsme se podívali i do Vatikánu, ale jen na skok. Fronty lidí tu byly snad na několik hodin. Raději jsme se zajeli vlakem podívat na pobřeží. Za hodinu z Pyramide se ocitnete na písečné pláži. Touhle dobrou jsou soukromé pláže ještě prázdné, tak jsme si vychutnávali slunečné odpoledne na lehátku a drinky. Tohle relaxování mi tolik chybí. 

Jídlo
Hned kousek od bytu jsme měli Coop, kde měli perfektní výběr kvalitních sýrů, šunek, hotových salátů, svačin nebo dezertů. Stačilo si jen vybrat. Vyřešili jsme tím rychlou svačinu nebo pozdní večeři. Na piknik do parku u Villy Borghese jsme se taky zásobili v obchodě. Sedli jsme si do trávy a mlsali sušenou šunku, mortadellu, čerstvý salát, zapíjeli Prosecco a uzobávali z tartuffo koláče. Pokud se chcete najíst ve městě a nechcete jídlo za přemrštěné turistické ceny, doporučuji vám dojít přes Tibérskou řeku do části Trastevere. Je plná malých klikatých uliček, starých domů, na každém rohu malá restaurace, kavárna, bar, všude malá náměstíčka a pro mě úžasná atmosféra. Na oběd jsme seděli v Enoteca Trastevere, kde jsem měla asi nejlepší jídlo za můj krátký pobyt. Dělají tu skvělé bruschetty, ale i žebra a jejich tiramisu je naprosto božské. Na kávu můžete zajít v Říme skoro kamkoliv. Italové umí kávu skutečně připravit. A o zmrzlině ani nemluvě. Za to pizza mě tady vůbec nenadchla a těstoviny nijak neohromily. Asi jsem hodně vybíravá. Jídlo je tu celkově o něco dražší pokud se chcete dobře najíst, počítejte s tímto rozdílem. My za jídlo utratili z celého výletu nejvíc.

Nákupy
Když se vydáte ke španělským schodům všude v okolí narazíte na obchody. Na dlouhé Via del Corso najdete všechny možné značky jako Zaru, Mango, HM, nebo Sephoru, kde jsem konečně narazila na kosmetiku od Marca Jacobse. Něco jsem si odtud přivezla s sebou. Brzo vám ukážu. Na Via dei Condotti pak potkáte designérské obchody jako je Ferragamo, Burberry, Stuart Weitzman, Max Mara nebo Cartier. Z oblečení jsem si tu nic nevybrala, ceny jsou v konfekci o něco málo vyšší než u nás a na designérský úlovek nezbylo. Za to v nákupní galerii Coin, která připomíná naše My Tesco jsem si vybrala mezi doplňky do domácnosti. Pokud budete mít na Řím více času, klidně si udělejte výlet do některého z outletů. Třeba do Castel Romano designer outlet nebo Valmontone.

Snad jsem vás fotkami letně naladila :)


výhled z našeho bytu

You Might Also Like

13 komentářů

  1. V Rime jsem byla loni v cervenci a byl to uzasny vylet, fronty ve vatikanu vypadaji dlouhe, ale my byli uz za ctvrt hodiny uvnitr svateho petra a to byla snura lidi do pulky namesti, hezky jsi mi to pripomnela diky!

    OdpovědětVymazat
  2. Jeste jedna vec, potkavaly jste tam taky ty indicke prodejce ruzi??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe, ti tam budou uz asi navzdycky, poprve jsem se s nimi setkala v roce 2003 a ruze za 1 euro me rozesmala ;-) Kolik chteli v cervenci?

      Vymazat
    2. JJ, byli i ti, co prodávaly držáky na telefon. Já si jich ale vůbec nevšímala...

      Vymazat
  3. Já byla v Římě v září :) Možná jsem čekala víc, protože jsem odjížděla s rozporuplnými pocity. Na jedné straně hromada turistů, otravní všudypřítomní prodavači a hodně památek,které opravují. Na druhé straně roztomilé restaurace mimo turistická centra, výborná vína, hezké parky a celkově atmosféra. Fotky jsou moc hezké, moc se mi líbí detail bílých šatů a džínsové bundy ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Památky máme třeba zajímavější u nás, ale na druhou stranu, Řím je nejstarší město vůbec, takže to s ohledem na dějiny, taky něco znamená. Pak se mi líbily přesně ty úzké uličky, restaurace, kavárny, ale hlavně vlídní Italové. Třeba v obchodě mě jen tak z ničeho nic pustili ve frontě dopředu, když jsem měla v ruce 3 věci. A udržují kontakty, všude...

      Vymazat
  4. Nadherny fotky! V Rime jsem byla uz 3x. Italii miluju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se tu taky moc líbilo, chtěla bych právě poznat i další místa :)

      Vymazat
  5. Ach ten Řím..pořád se mu vyhýbáme, respektive on nám.. Pěkně shrnuté tipy, záložkuju a určitě je využijeme. Děkuju =)

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co a Řím na tebe počká, je tu přece už pár staletí :D

      Vymazat
  6. Krasne fotky, prijemne jsem se zasnila. Na Rim nikdy nezapomenu a rada se tam podivam znovu.

    OdpovědětVymazat
  7. V Římě jsem byla pouze jednou a je tomu cca 9let. Byl to krásný výlet
    Chválím pěkné fotky. :-))http://monalisabeautyeri.blogspot.cz/
    Pěkný článek.
    Zvu tě na můj blog.

    OdpovědětVymazat

Like us on Facebook

Flickr Images