Wedding stories: naše prstýnky

10/10/2019


Nejde se nerozepsat o jednom velkém symbolu, který k naší svatbě patří. Prstýnky od Lenky Kerlické z 27jewelry jsou sen.
Splnil se mi totiž sen nosit na ruce šperk, který bude vyrobený jen pro mě a pro něj. Už když jsem psala o zásnubním prstýnku, jsem věděla, že k němu budu chtít od Lenky vyrobit druhý do páru. A taky, že nechám vyrobit jeden pro něj. I přesto, že si ze mě utahoval, že by mu stačila na svatbu nějaká atrapa z poutě. Můj muž totiž nikdy na ruce nic nenosil, dokonce ani hodinky.

Když jsme navštívili společně loňský svatební cirkus, nechala jsem mu u stánku 27jewelry změřit rozměr a měla jsem všechno podstané, co jsem k výrobě toho jeho potřebovala. Nevím, jak je to s tradicema, ale přijde mi logické, že když muž vybírá prsten pro svou nastávající, tak žena zase obstará ten jeho. Takové vzájemné vyznání...

Můj zásnubní prsten, nebo spíš ten daný model Lenka vytvořila spíše jako solitérní kousek, já jsem ale přesto doufala, že by k němu mohla vytvořit nějaký do páru. Miluju, když spolu zásnubní a snubní prsten ladí a vzájemně do sebe zapadají i tvarem. Vždycky jsem je chtěla nosit společně, ale zároveň, aby vypadaly dobře i samostatně. A nebyl to vůbec lehký úkol ani pro Lenku. 


Při vyzvedávání hotových prstýnků jsem poprvé viděla její první samostatný obchod na Újezdě. Je neskutečné, kam to od těch let, co jsem Lenku poprvé vídala na Designbloku, dotáhla. Tohle je velký úspěch a ten interiér je tak vymazlený do posledního detailu. Jednoduché, čisté, vzdušné a minimalistické tak, aby váš pohled upoutaly ty krásné šperky, co se skrývají za vitrínami. Sem vstoupíte jen na vlastní nebezpečí, protože si budete chtít nutně něco odnést s sebou domů.


Když jsem od ní dostala první návrh, jak by můj snubní prsten mohl vypadat, nebyla jsem si tím vůbec jistá. A tak jsem Lenku poprosila, zda by mohla zkusit ještě něco dalšího. A asi zafungovala má intuice, ale když jsem viděla samostatnou obroučku bez kamenů, tedy hlavně její tvar, hned jsem věděla, že je to to pravé. Byl to stejný moment, jako když jsem spatřila fotku modelu svatebních šatů, ze kterých jsme vycházely při šití těch mých. Takový ten aha moment, kdy si řeknete, jo to je přesně ono.


Lence jsem tedy na nějakou dobu odevzdala můj zásnubní prsten, aby podle něj mohla vytvořit formu na ten snubní. Díky tomu k sobě perfektně pasují a kameny se krásně doplňují. Jeho prsten jsem nechala vyrobit v bílém zlatě, stejně jako ten můj. Cítím, že tahle barva zlata k nám jde nejlíp. Jemná, čistá, minimalistická.


Miluju naše prstýnky a i když ho manžel nenosí každý den, vlastně ani já ne, vždycky, když jdeme někam spolu, máme je oba na prstech, jako znamení, že jsme spolu. A stejnou message jsem nechala vyrýt i zevnitř obroučky na obou prstenech. Jen jsem ji rozdělila na dvě půlky a na každý prsten nechala vyrýt jen část, dává to smysl jen tehdy, když jsou prsteny spolu. Stejně jako my dva, prostě symbolika. Ale protože jsem taky i z části praktická, tak na ten jeho jsem nechala ještě vyrazit datum svatby aneb výročí, chápete, že..? :D A můj otisk, který Lenka vyryla na vrchní stranu obroučky.

Pořád mám živě v mysli ten moment, kdy jsem si je nasazovali před oltářem. I když jsme si to doma natrénovali, abychom to měli zmáknuté a zjistili, jak jdou vůbec nasadit, tomu okamžiku, kdy stojíte v kruhu všech vašich přátel a veřejně se vyznáváte lásku, se nic nevyrovná.  


Pokud přemýšlíte o výrobě prstýnků od Lenky Kerlické, neváhejte. Za tu investici to opravdu stojí. Abych vám ukázala i něco víc, než jen hotové prstýnky, tak jsem Lenku poprosila, jestli se k ní můžu podívat i do výroby. Není to obvyklá věc, práce má díky rostoucímu zájmu čím dál víc a myslím, že už teď i hledá někoho dalšího na výpomoc. Ale aspoň můžete spatřit, že je to opravdu ruční práce do posledního detailu a to má prostě svoji hodnotu. 


Lenka měla ve studiu pár hotových kousků a objednávek pro další zákazníky a já jsem si je musela hned vyfotit, protože všechny kousky od ní jsou tak krásné. Hlavně vždycky poznáte její rukopis, ten se prostě nezapře a já její styl miluju. Teď jen doufat, že si na mě moje polovička ještě někdy vzpomene a přidá k prstenům i něco dalšího. Nezlobila bych se :D


Koukněte na tu nádheru ze žlutého zlata s tmavými kameny. To je skvost. Myslím, že příště zvolím něco ze stejné barvy zlata. Ta kombinace je perfektní...


A minimalismus se nese nejen  v obchodě, ale i studiu. Miluju ten jednoduchý prostor a zároveň tu vzniká většina těhle krásných šperků.


Přeměřovaly jsme správnou velikost, nebyla jsem si totiž jistá, zda ten můj zásnubní prsten není nakonec velký. Ale raději jsem zůstala u stejné velikosti, protože prsty během léta natékají a pak se to stává např. i po porodu a zvětšovat takový prsten jde obtížněji, než zmenšovat, protože ten můj je z tenoučké obroučky. U těch silnějších je to spíše naopak. Když ho chcete zvětšit, stačí ho zevnitř zbrousit.


A jak takový prsten vzniká? Nejdříve se vytvoří vosková forma, z ní pak hrubý odlitek. Ten se různě upravuje, dotvaruje na požadovaný tvar, leští a potahuje rhodiem, aby měl prsten typickou barvu bílého zlata. 


Tak vznikne hotová obroučka s nožičkami přichystanými pro vložení kamenů. Lenka používá své vlastní kameny, za to zlato si můžete na prsten přinést i vlastní. Je to surovina, která se dá perfektně recyklovat a vytvořit z ní nové kousky.


Takhle vypadají pecičky pravého zlata. Jednoduše se roztaví a vzniknou z něj nové šperky.


Kamenů má Lenka obrovský výběr. Protože je můj zásnubní prsten s čirými diamanty, chtěla jsem do snubního stejné kameny. Na výběr ale máte tolik možností. Použité kameny mají největší vliv na cenu. Jejich velikost a samozřejmě i množství. Čím větší kámen budete chtít do prstenu vsadit, tím vyšší jeho hodnota bude. Věděli jste, že např. smaragd je vzácnější než diamant? Je jich totiž menší množství. Když byste si od Lenky nechaly vyrobit svůj prsten, jaký kámen byste si do něj nechaly dát? 


Tenhle prsten se žlutými safíry (snad si to pamatuju dobře) je sen. Krásný kousek. Miluju tu jejich nepravidelnost a lehkost i při tak velkých kamenech, to umí prostě jen Lenka.


Odjakživa jsem milovala všechny ruční práce. Sama si doma občas něco tvořím, takže vím, kolik práce za tím skutečně je. A teď si představte, kolik práce je okolo té  vlastní výroby ještě s budováním vlastní značky. Musíte řešit personál, dodavatele, marketing, PR a ještě mít u toho hlavně čas vyrábět, protože to celé stojí na vás. Lenka má v tomhle můj velký obdiv. Jednou budou její prsteny stát dvakrát tolik, takže bych se dlouho nerozmýšlela. Tohle jsou šperky, které budou psát vlastní příběhy a já jsem ráda, že kousek té skládačky máme oba dva doma...



You Might Also Like

0 komentářů

Like us on Facebook

Flickr Images